fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObnoviće zahtjev da parlament raspravlja o zakonu o akcizama

Obnoviće zahtjev da parlament raspravlja o zakonu o akcizama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) obnoviće zahtjev da predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić, hitno zakaže sjednicu parlamenta na kojoj bi se razmatrao njen predlog o smanjenju akciza na gorivo.

Predsjednik SDP-a, Raško Konjević, kazao je da je predloženi zakon već skoro pola godine u proceduri, a da vladajuća koalicija o njemu ne želi da raspravlja ni na plenarnoj sjednici, ni na matičnom Odboru za ekonomiju.

“Proteklih mjeseci imali smo čak devet povećanja cijena goriva, a da se pritom niko iz Vlade, pogotovo resornog Ministarstvo finansija, nije bavio tim problemom koji pogoršava, kako ekonomsko socijalni status građana, tako i uslove poslovanja za privredu”, naveo je Konjević u saopštenju.

On je dodao da je SDP, u želji da taj problem trajno riješi, predložio početkom godine smanjenje previsokih akciza 15 odsto, kako bi se na taj način njihov nivo doveo do regionalog prosjeka, cijene značajno smanjile i kreirao mehanizam koji bi zaštitio građane i privredu od cikličnog enormnog rasta cijena.

“Akcize učestvuju u cijeni benzina i supera sa čak 54 centa po litru, a na kompletnu cijenu se onda dodaje i 21 odsto PDV-a, što čini skoro 60 odsto ukupne cijene goriva. Za litar goriva koji, nakon devetog poskupljenja za pola godine, košta 1,4 EURdržava od građana uzima za akcize i PDV 84 centa. To je nedopustivo visok iznos, među najvećim u regionu i Evropi”, rekao je Konjević.

Slično je i sa dizel gorivom.

On je kazao da su takvom politikom ugrožene brojne djelatnosti, od saobraćaja, preko prehrambene industrije do poljoprivrede, a došlo je i do velikog skoka cijena osnovnih životnih namirnica.

“Cijene goriva, za samo šest mjeseci, porasle su oko 20 odsto, a građani, zbog spore i neadekvatne reakcije Vlade i parlamentarne većine, plaćaju po najskupljim cijenama sve vrste goriva u odnosu na region”, saopštio je Konjević.

On je dodao da SDP od početka godine traži da se u Skupštini raspravlja o Predlogu zakona o akcizama, ali da većina odbija da ga stavi na dnevni red.

“SDP već tri godine predlaže da parlament promijeni akciznu politiku, ali je tadašnja DPS vlast to odbijala, a sada nova većina nastavlja istu politiku”, rekao je Konjević.

On je podsjetio da je za pola godine mandata nove Vlade bez posla ostalo skoro deset hiljada građana, dok je stopa nezaposlenosti povećana na 24 odsto.

“Vlada je u obavezi da svojim mjerama zaštiti životni standard građana. Svaki četvrti građanin ne radi, a uz ovakav rast cijena, najozbiljnije se ugrožava socijalni položaj građana koji zahtijeva brzu reakciju Vlade koja nažalost izostaje”, zaključio je Konjević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije