fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjektivna procjena vrijednosti imovine sve važnija za Crnu Goru

Objektivna procjena vrijednosti imovine sve važnija za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Objektivna procjena vrijednosti imovine, kao ključni element finansijske stabilnosti i ekonomske izgradnje, postaje sve važnija u Crnoj Gori, gdje se proteklih godina ostvario znatan napredak u promociji i poboljšanju procjeniteljske struke, ocijenjeno je na međunarodnoj konferenciji u Podgorici.

“Ključni akter u tim procesima bio je Institut ovlašćenih procjenjivača Crne Gore (IOPCG)”, saopšteno je na otvaranju prve međunarodne konferencije Procjena vrijednosti imovine: aktuelni trendovi, iskustva i izazovi – ProVal 2023.

Konferencija, koju organizuje IOPCG, okupila je eminentne stručnjake iz oblasti procjene imovine, državnih organa, bankarskog sektora, agencija za promet nekretnina, sudske vještake i ostale eksperte povezane sa ovom temom kako iz regiona, tako i iz Evrope.

Predsjednica IOPCG, Sanja Radović, kazala je da je osnovni smisao i svrha postojanja Instituta afirmacija i unapređivanje kvaliteta procjenjivačke djelatnosti u Crnoj Gori, kroz njeno osavremenjavanje na temeljima najmodernijih znanja i prakse u najrazvijenijim državama.

Ona je, kako je saopšteno iz IOPCG, napomenula da ove godine Institut obilježava deceniju postojanja, koliko je i član Panevropske grupe udruženja procjenjivača (TEGoVA).

Uz kontinuiranu podršku te asocijacije, kroz koju su sticana vrijedna znanja i iskustva, IOPCG se osposobio da edukuje, ocjenjuje i dodjeljuje sertifikat – Priznati evropski procjenjivač (REV).

Danas u Crnoj Gori, prema riječima Radović, djeluje 40-ak procjenjivača koji posjeduju REV sertifikat.

Iako na početku rada Instituta nije postojao adekvatan normativni okvir, situacija se u posljednjih pet godina značajno promijenila.

“Ministarstvo finansija je prepoznalo potrebu cjelovitijeg usaglašavanja zakonske regulative iz naše oblasti sa evropskim i međunarodnim standardima i u tijesnoj saradnji sa procjenjivačima i njihovim asocijacijama uspješno ih je inkorporiralo u Zakon o računovodstvu i u Pravilnik o metodologiji za procjenu vrijednosti imovine”, kazala je Radović.

Na dobru saradnju prilikom unapređenja zakonodavstva u oblasti procjene imovine ukazao je i državni sekretar u Ministarstvu finansija, Miloš Medenica.

On je govorio i o brojnim aktivnostima koje Uprava za katastar i državnu imovinu radi na unapređenju digitalizacije servisa i platformi sa ciljem olakšavanja posla procjenitelja.

„Nadamo se da će i procjenjivačka struka ići ka procesu digitalizacije, da bi se dolazilo do što sigurnijih procjena“, kazao je Medenica i istakao važnost ulaganja zajedničkih napora na unapređenju procesa.

Medenica je rekao da se mora krenuti u popis državne imovine, što će zahtijevati angažovanje velikog broja procjenjivača.

On je ukazao i na potrebu izrade jedinstvene metodologije za procjene za fizička i pravna lica, ali i državnu imovinu.

Izvršni direktor Centralne banke Crne Gore (CBCG), Radoica Luburić je, govoreći o značaju procjene vrijednosti u bankarskom sektoru, ocijenio da objektivni i nepristrasni izvještaji o procjeni vrijednosti nekretnina direktno utiču na kvalitet kreditnog portfolija i smanjenje kreditnog rizika, kao i ukupnog rizika kome su kreditne institucije izložene u svom poslovanju.

Jednako negativne posljedice imaju i precijenjene i potcijenjene vrijednosti imovine, pa je, prema riječima Luburića, objektivna procjena jedan od ključnih еlеmеnata finаnsiјskе stаbilnоsti i ekonomskog razvoja svake zemlje.

Luburić je rekao da je objektivna procjena vrijednosti kolaterala, sprovedena nedavno tokom procjene kvaliteta aktive bankarskog sektora (AQR) u Crnoj Gori angažujući isključivo procjenitelje sa REV sertifikatom, osigurala pouzdane i kvalitetne rezultate, potvrđujući stabilnost bankarskog sektora, izraženu kroz adekvatnu kapitalnu poziciju i zadovoljavajući kvalitet aktive banaka, te skrećući pažnju na ključnu ulogu CBCG u ovom procesu.

„U cilju daljeg unapređenja kompetentnosti procjenitelja, a posebno u kontekstu dinamičnog i nepredvidivog tržišta nekretnina, skupovi poput današnje konferencije imaju veliki značaj. Stoga, CBCG podržava ovakve i slične aktivnosti i iskazuje punu spremnost da, kroz saradnju sa ostalim relevantnim subjektima, doprinese snaženju kredibiliteta i digniteta procjeniteljske profesije“, kazao je Luburić.

U nastavku konferencije će biti obrađeno devet veoma aktuelnih i inspirativnih tema za procjenjivače imovine, o kojima će govoriti renomirani stručnjaci iz Poljske, Italije, Hrvatske, Španije, Bugarske, Rumunije, Crne Gore i država Zapadnog Balkana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije