fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObaviće tri revizije uspjeha

Obaviće tri revizije uspjeha

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) ove godine će obaviti tri revizije uspjeha i to u oblasti zaštite životne sredine, priređivanja igara na sreću i radnih odnosa, najavio je član Senata te institucije, Branislav Radulović.

On je, u intervjuu listu Dan, saopštio da će njegove kolege iz sektora V obaviti kontrolnu reviziju javnog preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

Radulović je podsjetio da je Senat DRI u decembru usvojio godišnji plan revizija za ovu godinu, koji predstavlja poslovnu tajnu do trenutka kada se donese odluka o obavljanju revizije i subjekat revizije ne obavijesti o njenom početku.

To je slučaj sa revizijama uspjeha koje je Radulović najavio, a gdje će u fokusu biti rad Agencije za zaštitu životne sredine i Uprave za igre na sreću.

Radulović je kazao da je trenutno u toku revizija godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva rada i socijalnog staranja za 2017. godinu i pravilnosti poslovanja centara za socijalni rad u Podgorici, Baru i Beranama. Radi se i revizija godišnjeg finansijskog izvještaja Vodovoda i kanalizacije za 2017. godinu, kao i informacionog sistema Poreske uprave u dijelu naplate i evidencije doprinosa za socijalno osiguranje.

“Takođe, revizijama u ovoj godini biće obuhvaćeni i oni državni resori koji u prethodnom periodu nijesu bili revidirani ili su zbog promjene organizacione strukture sada posebne potrošačke jedinice”, naveo je Radulović.

On je dodao da bi ova godina, po broju i obimu kontrolisanih subjekata, trebalo da bude najzahtjevnija za DRI od osnivanja 2004. godine.

Radulović je podsjetio da je DRI u prethodnom periodu kroz više revizija utvrdila brojne nepravilnosti u uspostavljanju i vođenju evidencije državne imovine. Među najznačajnijim, ranije utvrđenim nepravilnostima, je da Uprava za imovinu ne raspolaže podatkom o tačnom broju državnih i organa lokalne samouprave i javnih službi čiji je osnivač Crna Gora, koji su po Zakonu o državnoj imovini obavezni da dostave podatke o pokretnim i nepokretnim stvarima.

“S obzirom na to da je utvrđeno kako se kasni sa uspostavljanjem jedinstvene evi dencije sprovešćemo reviziju Uspješnost uspostavljanja, vođenja i kontrole evidencije državne imovine kod državnih organa i očekivani efekat trebalo bi da budu preporuke čija bi realizacija doprinijela unaprijeđenju sistema evidencije državne imovine”, kazao je Radulović.

Najčitanije