fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObaveze u Poglavlju 3 se ispunjavaju u kontinuitetu

Obaveze u Poglavlju 3 se ispunjavaju u kontinuitetu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Obaveze u Poglavlju 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga se ispunjavaju u kontinuitetu, a pred radnom grupom su, prema riječima zamjenice šefice, Ivane Marković, jasni zadaci u pravcu ispunjenja uslova za privremeno zatvaranje poglavlja.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je danas održana konstitutivna sjednica Radne grupe za 3. poglavlje na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i predstojeće obaveze, prevashodno u pogledu izrade Mape puta za privremeno zatvaranje poglavlja i razmotrene ocjene iz ovogodišnjeg izvještaja EK za Crnu Goru u dijelu prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga.

Marković je kazala da ovogodišnji izvještaj Evropske komisije konstatuje da je postignut određeni napredak u ovom poglavlju što je rezultat posvećenog rada tokom proteklog perioda.

„U skladu sa preporukama Evropske komisije, fokus našeg rada, kao i rada nadležnih institucija biće na aktivnostima za obezbijeđenje elektronskih sistema za elektronsku registraciju svih oblika privrednih društava, uspostavljanje jedinstvene kontakt tačke za usluge i nastavak usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa Direktivom o uslugama“, rekla je Marković.

Prema njenim riječima, u dijelu međusobnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija predstoji usklađivanje sektorskog zakonodavstva u dijelu automatskog priznavanja profesionalnih kvalifikacija i donošenje podzakonskih propisa, kao i osnivanje Komore medicinskih sestara, babica i tehničara.

Ona je kazala da dodatnu vrijednost unapređenju stanja u oblasti poštanskih usluga predstavlja osnivanje radne grupe u okviru CEFTA-e za sprovođenje relevantnih aktivnosti u okviru prekogranične elektronske trgovine i dalji napredak i brže usklađivanje sa Regulativom o prekograničnoj dostavi paketa.

Marković je dodala da Evropska komisija pozdravlja ovu inicijativu i vidi je kao dio mjera rane integracije.

Radna grupa za 3. poglavlje formirana je u septembru i broji 34 člana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije