fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNTO dodijelila nagrade za najbolje osmišljene turističke ture

NTO dodijelila nagrade za najbolje osmišljene turističke ture

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacionalna turistička organizacija (NTO) uručila je, povodom Svjetskog dana turističkih vodiča, nagrade dobitnicima konkursa za najbolje osmišljenu turisičku turu na teritoriji Crne Gore.

Nakon uvida u pristigle prijave, Komisija, koju su činili predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, NTO i Asocijacije turističkih vodiča, je razmatrala one prijave koje su zadovoljile uslove konkursa, te na osnovu utvrđenih kriterijuma napravila rang listu i izabrala tri najbolje.

“Nagrada podrazumijeva novčani iznos od hiljadu EUR za prvonagrađenog, odnosno 500 EUR za drugu i 250 EUR za treću nagradu”, navodi se u saopštenju.

Shodno ocjeni Komisije prvonagrađena je prijava pod nazivom Vremeplov antičkog grada Doclea Petre Soković Raičević, drugu nagradu dobio je Dušan Medin sa Stazama slobode: turistička tura posvećena zaboravljenim spomenicima NOB-a u Crnoj Gori, dok je trećenagrađena Aida Krcunović sa Od mreže do trpeze – edukativna tura.

Prvonagrađena, Petra Soković Raičević, istakla je značaj ovog konkursa s obzirom na to da ture po ovom konkursu podrazumijevaju uključivanje lokalne zajednice i valorizaciju kulturnog ili istorijskog nasljeđa.

„Cilj moje turističke ture jeste da se doživi antički grad Doklea. Kao što i sami znate, Duklja je najvažnije arheološko nalazište u Crnoj Gori i ja se nadam da ćemo uključivanjem lokalne zajednice, vođenjem turističkih vodiča i kostimiranim konceptom same ture oživjeti Duklju na pravi način“, poručila je Soković Raičević.

Arheolog, kustos i turistički vodič, Dušan Medin, koji je osvojio drugu nagradu je kazao da su inovativne ture, pomalo nepoznate destinacije, nedovoljno turistički razvijene, ne samo od domaće javnosti nego i turista, te mu je prvenstveno to bio motiv da se prijavi na ovaj konkurs.

„Na ovaj konkurs sam se prijavio i zbog toga jer mi je bio vrlo izazovan, cijeneći njegove kriterijume i karakteristike koje je bilo potrebno ispuniti da bi se prijavilo ili pak dobilo nagradu. U ovoj prijavi riječ je o zaboravljenim socijalističkim spomenicima koji su nastajali u drugoj polovini 20. vijeka kao jedna vrsta sjećanja i reflekcije na sva ona stradanja, ali i pobjede na prostoru Crne Gore”, rekao je Medin.

On je kazao da na cijeloj teritoriji Crne Gore, a sjever je tu izuzetno bogat, postoji obilje materijalne, kulturne baštine i velikih monumentalnih spomenika.

“Čini mi se da su nedovoljno poznati, a imaju potencijal da kreiraju specifičnu turu koja bi mogla da privuče različite grupe domaćih i inostranih turista“, dodao je Medin.

Prema riječima Aide Krcunović, dobitnice treće nagrade, njenom turističkom turom želi da oživi dva grada, Stari Bar i Pristan, grad koji je postojao na mjestu današnje Luke Bar.

„Cilj ove ture jeste da kod turista izazove doživljaj i taj doživljaj ostane u lijepom sjećanju da bi tu turu preporučili i da bi se opet vratili. Tura je edukativno gastronomska. Kroz ovu turu, vršiće se edukacija kako se i na koji način izlovljava riba, kojim metodama, alatima, kakve sve vrste riba imamo, te na koji način se priprema, i to je dio koji treba da zadovolji edukativno gastronomsku priču”, navela je Krcunović.

Sa druge strane, kako je dodala, imamo ovu istorijsku priču, a to je da sama tura kreće od Dvorca kralja Nikole, odakle se približavamo moru i predstavljamo kralja Nikolu kao velikog ljubitelja mora, koji je imao svoju veliku flotu, i kraljicu Milenu, po kojoj Kraljičina plaža nosi ime.

“Sam Pristan je bio inspiracija za mene, jer su ljudi na tom prostoru živjeli od ribolova i praktikovali izlov i sva ta priča treba da predstavi jedan turistički proizvod“, poručila je Krcunović.

NTO će u narednom periodu u saradnji sa Asocijacijom turističkih vodiča Crne Gore, u zavisnosti od vremenskih prilika, organizovati promotivnu turističku turu koja je dobila prvo mjesto, odnosno turu pod nazivom Vremeplov antičkog grada Doclea, a nagrađene inicijative će biti dodatno promovisane kroz aktivnosti NTO.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije