fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovih četiri miliona EUR za ruralna područja na sjeveru

Novih četiri miliona EUR za ruralna područja na sjeveru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kroz projekat razvoja ruralnih područja, koji Vlada realizuje uz podršku Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), ove godine će u sedam crnogorskih opština biti investirano novih četiri miliona EUR, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

„Investicije će biti realizovane u opštinama Nikšić, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, Žabljak, Petnjica i Šavnik, u kojima će biti izgrađeni novi vodovodi, kilometri puta i podržan značajan broj poljoprivrednih gazdinstava u dijelu unaprjeđenja proizvodnje i plasmana proizvoda“, rekao je Simović u Mojkovcu.

On smatra da je uspješna realizacija projekta još jedna potvrda da će ova biti godina značajnih investicija u crnogorsku poljoprivredu, da se nastavlja uspješna saradnja sa EU i drugim međunarodnim partnerima i da Vlada u kontinuitetu posebnu pažnju posvećuje razvoju sjevera.

„Danas smo u prilici da sve to potvrdimo i to na terenu, kod vrijednih domaćina“, kazao je Simović tokom prezentacije rezultata ovogodišnjih javnih poziva za podršku kroz projekat, održanoj na poljoprivrednom gazdinstvu Ratka Smolovića u Slatini.

On je najavio da će kroz projekat biti asfaltirano 45 seoskih puteva, dužine 32 kilometra, u šta će biti uloženo 2,24 miliona EUR, dok će u projekte vodosnabdijevanja biti investirano oko 900 hiljada EUR u osam akumulacija i 13 vodovoda.

„Kvalitetno vodosnabdijevanje i putevi predstavljaju neophodan uslov za dalji razvoj ruralnih područja, ali i nasušnu potrebu lokalnog stanovništva. Zbog toga se pažljivo planira svaki projekat i prati njegova realizacija“, rekao je Simović.

On je dodao da su kroz prvu komponentu projekta u toku investicije vrijedne oko 850 hiljada EUR za primarnu proizvodnju, preradu, otkup i skladištenje, kojima je nabavljeno oko 600 grla krupne i sitne stoke, preko 200 komada sitne mehanizacije i opreme i izgrađena dva otkupna centra.

Simović je saopštio da investicije podržane tim projektima predstavljaju realizaciju programa ukupne vrijednosti preko 14 miliona EUR, u čemu Vlada učestvuje sa 8,1 milion.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnjić, smatra da je podrška kroz projekat došla u pravom trenutku, kada se radi na unaprijeđenju putne infrastrukture i vodosnabdijevanja u najmanje razvijenim ruralnim područjima opština.

„Svjesni smo realnog stanja na terenu, kao i izazova sa kojima se trenutno bore naši poljoprivredni proizvođači. Svjesni smo i potencijala koje zajedno kao lokalna zajednica imamo i puta koji smo do sada prešli kada se radi o unaprjeđenju uslova za pokretanje i razvoj proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima“, naveo je Mišnjić.

Najčitanije