fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq indeks, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i podaci koji ukazuju na stabilizaciju tržišta rada.

Dow Jones ojačao je 332 boda ili 1,08 odsto, na 31.055 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,09 odsto, na 3.871 poen, a Nasdaq indeks 1,23 odsto, na 13.777 bodova, prenosi Hina.

Nakon što je prošle sedmice potonuo više od tri odsto, što je bio njegov najveći sedmični gubitak u posljednja tri mjeseca, ove sedmice S&P 500 nadoknadio sve te gubitke i dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Podršku tržištu pruža nada ulagača da će Kongres uskoro prihvatiti predlog novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji vrijednom 1,9 biliona USD.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu podsticaja jer bi to dodatno povećalo budžetski deficit i javni dug, međutim demokrate imaju prevlast u oba doma parlamenta, pa se ulagači nadaju da će Bidenov predlog dobiti zeleno svjetlo.

Pozitivno na tržište utiču i bolji kvartalni poslovni rezultati nego što se očekivalo. Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih više od 80 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali pad.

Ulagače su ohrabrili i podaci o daljem padu broja novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice, što ukazuje na postupno poboljšanje situacije na američkom tržištu rada.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 odsto, na 6.503 boda, međutim frankfurtski DAX ojačao je 0,91 odsto, na 14.060 bodova, a pariski CAC 0,82 odsto, na 5.608 bodova.

Najčitanije

U Tivtu 11 odsto više gostiju

Tivat, (MINA-BUSINESS) - U Tivtu trenutno boravi 3,09 hiljada turista, 11 odsto više nego...