fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u srijedu je S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, nakon što je američka centralna banka već treći put ove godine smanjila kamatne stope 0,25 procentnih poena.

Dow Jones je ojačao 0,43 odsto na 27.186 bodova, dok su S&P 500 i Nasdaq porasli po 0,33 odsto na 3.046 bodova, odnosno 8.303 boda, prenosi Hrportfolio.

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se smanjenju kamata Feda i nadi ulagača da će centralna banka preduzeti i dalje mjere ako rast ekonomije nastavi da usporava.

Kao što se i očekivalo, zvaničnici Feda smanjili su ključnu kamatnu stopu 0,25 procentnih bodova, u raspon od 1,5 do 1,75 odsto. Međutim, iz saopštenja Feda izbačena je prijašnja poruka da će centralna banka djelovati prikladno kako bi održala rast ekonomije, što je na tržištu protumačeno kao signal da bi se Fed mogao suzdržati od daljeg smanjenja kamata.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je na konferenciji za medije da vjeruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne namjerava dalje da smanjuje kamate ako ne bude velikih promjena u ekonomskim izgledima.

Podršku tržištu pružili su i solidni makroekonomski pokazatelji. Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao je u trećem tromjesečju 1,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja blago usporavanje u odnosu na dvo procentni rast u prethodnom kvartalu, ali taj je podatak ipak nešto bolji nego što su analitičari očekivali.

Pozitivno na tržište utječu i solidni poslovni rezultati kompanija. Od 278 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih više od 74 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se zato nadaju da bi sezona objavljivanja rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 1,6 u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od polovine 2016. godine.

Ipak, na početku sezone objave rezultata očekivao se pad zarada i za više od tri odsto.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,34 odsto na 7.330 bodova, a pariski CAC 0,45 odsto na 5.765 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,23 odsto na 12.910 bodova.

Najčitanije