fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao novi rekord, šesti dan zaredom, kao i Nasdaq, jer američka centralna banka neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa i jer su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je neznatno na 36.124 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 odsto na 4.680 poena, a Nasdaq indeks 0,81 odsto na 15.940 bodova.

Pad Dow Jones indeksa s rekordnih vrijednosti posljedica je pritiska na dionice banaka, kao što su JPMorgan Chase i Goldman Sachs, nakon što je dan ranije američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), poručila da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa, prenosi Hina.

Fed je u srijedu objavio da će od ovog mjeseca smanjivati program za kupovinu obveznica, koji od početka prošle godine podržava likvidnost na finansijskim tržištima i podstiče oporavak ekonomije od koronakrize.

Fed je do sada kupovao obveznice za 120 milijardi USD mjesečno, a od novembra će taj iznos smanjivati za po 15 milijardi USD mjesečno.

Tako bi program kupovine obveznica mogao biti završen polovinom naredne godine, ali su moguća i prilagođavanja tempa smanjenja podsticaja, u zavisnosti od ekonomske situacije.

Fed je, takođe, zadržao stav da će jačanje inflacije biti privremeno i da vjerovatno neće biti potrebno brzo povećavati kamatne stope.

To je pozitivno uticalo na tržište, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli nove rekordne vrijednosti, šesti dan zaredom.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Do sada je oko 420 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 odsto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 41,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su početkom oktobra očekivali rast od 29,4 odsto.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošle sedmice na najniži nivo u skoro 20 mjeseci.

U fokusu ulagača biće izvještaj o zapošljavanju u oktobru. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih povećan za 450 hiljada, znatno više u odnosu na 194 hiljada u septembru.

Taj bi podatak mogao dati nešto jasniju sliku kada bi Fed mogao početi s povećanjem kamata, jer je banka najavila da bi zaoštravanje monetarne politike moglo početi kada se tržište rada sasvim oporavi od koronakrize.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 odsto na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 odsto na 16.029 poena, a pariski CAC 0,53 odsto na 6.987 bodova.
(kraj) jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

uprava za statistiku, monstat, popis stanovništva, odlaganje, softver

Inflacija 5,4 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u...