fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao novi rekord, kao i Nasdaq, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i daljem padu nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones je ojačao 0,78 odsto na 35.064 boda, dok je S&P 500 porastao 0,6 odsto na 4.429 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 odsto na 14.895 bodova, prenosi Hrportfolio.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, između ostalog, dobrim pokazateljima s tržišta rada.

Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošle sedmice za 14 hiljada, na 385 hiljada, dok je broj otkaza pao na najniži nivo u više od 20 godina.

„Situacija se poboljšava posljednjih nekoliko sedmica, pa je sada to novi najniži nivo od početka pandemije. Mislim da je to podržalo optimizam na tržištu, kao i izvještaji o zaradama kompanija”, kazao je Keith Buchanan, portfelio menadžer u Globalt Investmentsu.

Podršku tržištu već sedmicama pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosada objavile izvještaje, oko 90 odsto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle oko 90 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su na početku sezone objava izvještaja očekivali rast od 66 odsto.

Zbog toga su vijesti o širenju delta soja koronavirusa u SAD-u ostale u drugom planu.

Danas će u fokusu ulagača biti izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koji obično znatno utiče na smjer tržišta.

Analitičari procjenjuju da je u julu broj zaposlenih porastao 870 hiljada, nakon rasta od 850 hiljada mjesec prije.

Analitičari kažu da bi sporiji rast zapošljavanja nego što se očekuje otvorio pitanje o tempu oporavka ekonomije, ali bi i naveo američku centralnu banku da i dalje vodi popustljivu monetarnu politiku.

Ovih je dana potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao da očekuje da bi se uslovi za povećanje kamatnih stopa mogli steći do kraja naredne godine.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su u četvrtak porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,05 odsto na 7.120 bodova, frankfurtski DAX ojačao je 0,33 odsto na 15.744 boda, a pariski CAC 0,52 odsto na 6.781 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije