fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekord S&P 500 i Nasdaq indeksa

Novi rekord S&P 500 i Nasdaq indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novi rekordni nivo, kao i Nasdaq indeks jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u borbi protiv koronavirusa.

Takođe, ulagače je ohrabrilo i sprovođenje prve faze trgovinskog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones oslabio je 60 bodova ili 0,21 odsto, na 28.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 odsto, na rekordna 3.443 boda, a Nasdaq indeks 0,76 odsto, na rekordnih 11.466 bodova, prenosi Hrportfolio.

Nakon što su dan prije svjetske berze snažno porasle nakon vijesti o napretku u liječenju koronavirusa, u utorak je ulagače ohrabrila vijest da je britanski farmaceutski div AstraZeneca počeo ispitivanja lijeka za prevenciju i liječenje Covid-19, što je još jedan korak u nastojanju da se suzbije pandemija.

Tržište je podržala i vijest da su američki i kineski zvaničnici telefonski razgovarali i poručili da su zadovoljni dosadašnjim sprovođenjem prve faze trgovinskog dogovora.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja da će taj dogovor propasti zbog posljednjih tenzija između Vašingtona i Pekinga izazvanih američkim pritiskom na kineske tehnološke kompanije.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene dionica su u utorak porasle, a najviše u komunikacijskom sektoru. Energetski je najviše pao.

Podršku tržištu pružio je i podatak da je prodaja novih kuća u SAD-u u julu skočila skoro 14 odsto, na najviši nivo u 13 i po godina.

Indeks povjerenje potrošača, prema izvještaju Conference Boarda, pao je ovog mjeseca na najniži nivo u šest godina.

Iako su ekonomski pokazatelji još daleko od nivoa prije pandemije, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne nivoe.

To se zahvaljuje do sada nezabilježenim podsticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti u svijetu. Ti su fiskalni i monetarni podsticaji preplavili američka finansijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Ipak, ostaju nedoumice je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američka ekonomija u recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

„Postoji ta dihotomija između onoga što se događa na tržištu dionica i ekonomiji. Odmiču se jedno od drugog. Wall Street vjeruje da će za godinu ekonomska slika biti bolja i ulagači se pozicioniraju prema predviđanjima šta će biti za šest mjeseci do godinu “, kazao je investicioni strateg u firmi SlateStone Wealth, Robert Pavlik.

A na većini evropskih berzi cijene dionica su u utorak pale. Londonski FTSE oslabio je 1,11 odsto, na 6.037 bodova, a frankfurtski DAX 0,04 odsto, na 13.061 bod. Pariski CAC ojačao je 0,01 odsto, na 5.008 bodova.

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...