fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi partner ili aktiviranje bankarske garancije

Novi partner ili aktiviranje bankarske garancije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ima pravo da aktivira bankarsku garanciju od 12 miliona EUR za nezavršeni posao ako italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek u potpunosti izađe iz projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, pišu Vijesti.

Ukoliko u poslu ostane kompanija Eni, ona treba da nađe novog partnera za nastavak projekta, objasnio je nezvanično izvor lista, koji je upućen u taj Vladin projekat.

Vlasnik gasne kompanije Novatek i jedan od najbogatijih Rusa, Leonid Mihelson, najavio je da će se ta kompanija postepeno povući iz svog projekta u Crnoj Gori, prenio je ruski portal 1prime.ru.

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) u četvrtak nije odgovorilo na pitanje lista da li ih je rusko-italijanskog konzorcijum informisao o planu da se ruska kompanija Novatek povuče iz projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju i koji su razlozi za to.

”Ugovorom koji je potpisan sa konzorcijumom, država se obezbijedila bankarskom garancijom od 85 miliona EUR. Ta garancija je tražena da bi se obezbijedili za slučaj neizvršenja posla. Od te sume 73 miliona EUR je garancija za prvu fazu istraživanja, a 12 miliona za drugu fazu. Po ugovoru konzorcijum ima pravo da izađe iz posla po završetku prve faze”, objasnio je izvor Vijesti.

Vlada je sa tim konzorcijumom zaključila 2016. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Ugovor se odnosi na četiri lokacije u podmorju kod Ulcinja.

Konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva. Konzorcijum je obavezan da, nakon prve faze, po ugovoru uđe u drugu gdje treba da uradi bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije