fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi oglas za direktora Rudnika uglja

Novi oglas za direktora Rudnika uglja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Rudnika uglja (RUP) raspisao je u ponedjeljak oglas za izbor izvršnog direktora najveće pljevaljske kompanije, nakon što je to mjesto ostalo upražnjeno poslije smjene Milana Lekića sa te funkcije krajem avgusta.

Prethodni, raspisan sredinom septembra je poništen, nakon što je smijenjen tadašnji Odbor direktora. Za razliku od prvog rok za podnošenje prijava smanjen je sa 15 na svega tri dana, a izvršni direktor se bira na period od četiri godine, prenose Vijesti.

Pored opštih uslova predviđenih Zakonom o radu, kandidat mora da ima najmanje VII-1 stepen stručne spreme društvene ili tehničke struke i radno iskustvo od najmanje pet godina u struci.

Lekić, koji je na čelu RUP-a bio od 12. aprila 2021. smijenjen je nakon što je inspekcija rada utvrdila da je za izvršnog direktora izabran bez konkursa, iako je to bila zakonska obaveza.

Nakon smjene Lekića za vršioca dužnosti izvršnog direktora izabran je Alen Štulić, kadar Demokratske Crne Gore.

Lekić je Vijestima u ponedjeljak kazao da će se prijaviti na konkurs i da prikuplja potrebnu dokumentaciju.

Smjena Lekića povukla je i smjenu tadašnjeg predsjednika Odbora direktora Dušana Janjuševića, za kojeg je inspekcija rada, po Lekićevoj prijavi, utvrdila da ni on nije izabran na tu funciju u skladu sa Statutom kompanije jer nije imao najmanje tri godine iskustva u struci.

Elektroprivreda (EPCG) je potom izabrala novi Odbor direktora, ali nedugo zatim je jedan od članova Bojan Krvavac iz Demokrata podnio ostavku zbog sukoba interesa, pa je nedavno ponovo izabran novi sastav u kojem nema predstavnika Demokrata. Državna energetska kompanija je stopostotni vlasnik najveće pljevaljske kompanije.

Članovi novog Odbora direktora Rudnika uglja su Tanja Šljivančanin (URA), Nikola Miličić (URA), Emir Bidžan (BS),Tamara Cmiljanić (SNP) i Miloš Ostojić (SNP).

Lekić je prvi put na čelo kompanije došao po Zakonu o privrednim društvima. On je prethodno radio u pljevaljskom Vodovodu iz kojeg je otišao sa otpremninom od osam hiljada EUR. Vijesti su iz nezvaničnih izvora objavile da on nije mogao zasnovati radni odnos u RUP-u dok ne vrati otpremninu.

Lekić je Vijestima potvrdio da je otpremninu uzeo, ali tek krajem 2016. i da nije znao da je stupanjem na funkciju izvršnog direktora Rudnika u aprilu 2021. potencijalno prekršio Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru koji predviđa da se ona mora vratiti ako je radni odnos zasnovan u roku kraćem od pet godina od kada je uzeta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Nema planskih isključenja struje za praznike

Podgorica, (MINA) – Planska isključenja električne energije nijesu predviđena tokom predstojećeg praznika - Međunarodnog...