fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi nosioci žiga Dobro iz Crne Gore

Novi nosioci žiga Dobro iz Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ekstra djevičansko, djevičansko i maslinovo ulje sa kantarionom, pod brendom Barsko zlato kompanije Barska uljara, te suvi goveđi ramstek i ovčiji narezak bjelopoljskog Meso-prometa, novi su nosioci kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore.

Savjet za dodjelu žiga Dobro iz Crne Gore, na današnjoj sjednici, odlučio je i da se produži pravo na njegovo korišćenje za još osam proizvoda kompanije Meso-promet iz Bijelog Polja i konzumna jaja Agro Monta iz Nikšića.

Privredna komora (PKCG) žigom Dobro iz Crne Gore označava kvalitetne domaće proizvode.

“Resorni tehnički komiteti su se, na osnovu detaljnog uvida u dokumentaciju kao i obilaskom proizvodnih pogona, uvjerili u kvalitet kandidovanih proizvoda i implementiranost standarda, a u obzir su uzete i izgrađena tržišna pozicija kompanija, marketing strategije koje primijenjuju, osvojene nagrade i priznanja”, navodi se u saopštenju PKCG.

Na sjednici je načelno usvojen Plan aktivnosti na projektu Dobro iz Crne Gore u ovoj godini.

“U cilju promocije domaćih proizvođača koji su nosiociž, a samim tim i afirmacije kvaliteta domaćih proizvoda i usluga, te kako bi sam projekat Dobro iz Crne Gore učinili vidljivijim u ovoj godini planiramo da stavimo fokus na promotivne aktivnosti”, saopšteno je sa sjednice.

U projektu će se više pažnje posvetiti internet komunikaciji, edukaciji i promociji.

Sjednicu je vodila predsjednica PKCG, Nina Drakić, a u radu su, pored članova učestvovali predsjednici tehničkih komiteta Božidarka Marković, Nataša Mirecki i Miomir Jovanović i direktor Sektora za marketing u PKCG, Novica Bulatović.

Dobro iz Crne Gore je projekat vizuelnog označavanja crnogorskih proizvoda koji realizuje Privredna komora, a baziran je na rezultatima analiza o robnoj razmjeni Crne Gore sa inostranstvom u kojima je konstatovan veliki, kontinuirani i rastući spoljnotrgovinski deficit u razmjeni roba i usluga.

“Takvi trendovi su prisutni i u onim segmentima, prvenstveno u proizvodnji hrane, u kojima Crna Gora posjeduje bogate prirodne resurse i dugu tradiciju proizvodnje koja je im je dala specifična obilježja i učinila ih autohtonim proizvodima”, navodi se u saopštenju.

Osnovni cilj registrovanja kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore je prepoznatljivost, kvalitet i uspješan plasman crnogorskih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.

“Svim aktivnostima se želi na posredan način uticati na domaće proizvođače da prihvate kriterijume međunarodnog tržišta, podignu nivo kvaliteta proizvoda i učine poslovanje ekonomičnijim kako bi, konkurentnim cijenama i kvalitetom, uspješno parirali uvoznim proizvodima na domaćem tržištu i učvrstili put ka izvozu”, rekli su iz PKCG.

Za ostvarivanje tog cilja neophodno je, kako smatraju, uticati na podizanje nivoa znanja u oblasti marketinga i uvođenje odgovarajućih standarda.

Pravo korišćenja žiga Dobro iz Crne Gore ima 19 kompanija za 80 proizvoda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije