fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi cjenovnik univerzalne poštanske usluge

Novi cjenovnik univerzalne poštanske usluge

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nove cijene univerzalnih poštanskih usluga biće u primjeni od 1. januara naredne godine, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.

Iz Pošte je saopšteno da univerzalna poštanska usluga obuhvata prijem, prenos i uručenje u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju pismonosnih pošiljaka mase do dva kilograma, paketa mase do deset kilograma, sekograma do sedam kg bez naplate, registrovanih (preporučenih i vrijednosnih) poštanskih pošiljaka, sudskih pisama i pisama u upravnom postupku i uručenje paketa do 20 kg u međunarodnom saobraćaju.

“S obzirom na to da je riječ o usluzi od javnog interesa koja se obavlja pod jednakim uslovima i po pristupačnoj cijeni za sve korisnike u unutrašnjem i međunarodnom poštanskom saobraćaju, Pošta Crne Gore je imala obavezu da i novim cjenovnikom obezbijedi pristupačnost cijena za sve građane”, navodi se u saopštenju.

Ta zakonska obaveza je ispunjena, te je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost 22. novembra dala saglasnost na novi cjenovnik.

“Povećanje cijena u odnosu na cijene utvrđene 2012. godine iznosi od 20 centi do 2,2 EUR u unutrašnjem poštanskom saobraćaju i od 20 centi do 12,25 EUR u međunarodnom poštanskom saobraćaju, u zavisnosti od vrste usluge. S druge strane, u slučajevima gdje je ovo proračun dozvolio, došlo je i do smanjenja cijena pojedinih usluga univerzalnog servisa u odnosu na cijene iz 2012. godine”, objasnili su iz Pošte.

Novi cjenovnik moguće je pronaći na portalu Pošte Crne Gore, na linku https://www.postacg.me/wp-content/uploads/post_glasnik-180.pdf.

Iz Pošte su objasnili da je korekcija cjenovnika univerzalnih usluga bila nužnost s obzirom na činjenicu da ovaj cjenovnik nije mijenjan od 2012. godine.

“Rast cijena robe i usluga koje ulaze u cijenu poštanske usluge, posebno posljednjih godina, rezultirao je finansijskim gubicima kada je riječ o ovom segmentu usluga. Ilustracije radi, ističemo da je gubitak na osnovu pružanja univerzalnog servisa za 2021. godinu iznosio 978,56 hiljada EUR, a za prošlu godinu 2,08 miliona EUR. Dakle, jedinična cijena univerzalne usluge bila je daleko ispod nivoa troškovne cijene”, dodaje se u saopštenju.

U Pošti su naveli da, i pored neophodnog povećanja, a s obzirom na nekomercijalni pristup u formiranju cijena, ostaje dio neopravdanog finansijskog opterećenja za Poštu Crne Gore koje prouzrokuje održavanje, za njihove prilike, ogromne poštanske mreže sa propisanom gustinom pristupnih tačaka na cijeloj teritoriji Crne Gore, održavanje voznog parka i prenosa za takvu mrežu, poštovanje standarda kvaliteta, upošljavanje dovoljnog broja zaposlenih koji opslužuju ove pristupne tačke i slično.

“Pošta Crne Gore pruža i komercijalne poštanske usluge. Sve ostale usluge na poštanskom tržištu koje ne pripadaju univerzalnoj usluzi. Cjenovnik komercijalnih usluga Pošta Crne Gore izmijenila je u aprilu”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije