fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNove mjere će negativno uticati na poslovanje ugostitelja

Nove mjere će negativno uticati na poslovanje ugostitelja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nove epidemiološke mjere negativno će uticati na poslovanje ugostitelja i Ministarstvu zdravlja se predlaže da sagleda mogućnost njihove izmjene, saopšteno je na današnjoj sjednici Grupacije ugostitelja Privredne komore (PKCG).

Sekretarka Grupacije, Sanja Marković, kazala je da privreda nije bila, u mjeri u kojoj je to trebalo, konsultovana prilikom donošenja epidemioloških mjera, zbog čega će pojedine biti teško implementirati u praksi.

Ocjena članova Grupacije je da su ugostitelji diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Grnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja, jer je samo zaposlenima u ugostiteljstvu potrebno da posjeduju digitalni Covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covidu 19.

Iz PKCG je saopšteno da, uz hronični manjak radne snage u ugostiteljstvu, ovako sročene epidemiološke mjere dodatno ugrožavaju poslovanje ugostitelja.

“Upravo je ovo jedna od mjera koja se ne može odmah implementirati. Trebalo je ostaviti rok zaposlenima u ugostiteljstvu da ispune ovaj uslov”, smatra Marković.

Prema njenim riječima, ugostitelji su prepoznati kao jedini čiji zaposleni moraju imati covid propusnice.

Predsjednik Grupacije, Igor Vujošević, kazao je da zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti.

“Stoga, prije donošenja epidemioloških mjera treba konsultovati poslovnu zajednicu i ostaviti dovoljno vremena za prilagođavanje i implementaciju”, saopštio je Vujošević.

Ugostitelji smatraju da svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mjere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju ugostitelja.

“Potrebno je nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja nastalih uvođenjem epidemioloških mjera. Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih, treba sagledati mogućnost da se ponovo subvencionišu minimalne zarade zaposlenih u samoizolaciji ili oboljelih od Covid 19”, naveli su ugostitelji.

Oni su uputili apel svim zaposlenim u turizmu da pristupe masovnoj vakcinaciji.

“Samo na taj način čuvamo svoje i zdravlje gostiju i šaljemo poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere”, dodali su ugostitelji.

Direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Aleksandra Gardašević Slavuljica, kazala je da je ostvaren prvi cilj – uspješna ljetnja turistička sezona.

“Pred nama je novi cilj – uspješna post sezona, koja je u potpunosti pripremljena, a čija realizacija zavisi od odgovornog ponašanja svih nas”, ocijenila je Gardašević Slavuljica.

Prema njenim riječima, ljetnja sezona je bila puna izazova, ali je Crna Gora na njih uspješno odgovorila.

“Podaci Uprave policije pokazuju da je od 1. maja do 30. avgusta u Crnu Goru ušlo 2,3 miliona stranaca, najviše iz regiona, što je impozantna cifra i jako značajan zamajac za ostvarenje dobrih rezultata u turizmu. Naša zemlja je okarakterisana kao turistički fenomen. Ove sezone ostvarili smo prihod planiran za cijelu godinu”, rekla je Gardašević Slavuljica.

Na realizaciju post sezone uticaće vremenske prilike i covid situacija.

“Moramo da se fokusiramo na post sezonu. Neophodno je da preuzmemo odgovornost i shvatimo da mi upravljamo covidom, a ne on nama. Sprovođenje mjera mora da bude imperative”, kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona je apelovala na ugostitelje da promovišu imunizaciju i podignu svijest zaposlenih o tome. Pozvala je privredu da se uključi u proces pripreme Strategije razvoja turizma za period od ove do 2025. godine.

Marković je kazala da je ovogodišnja ljetnja sezona protekla uspješno, te da se po podacima Ministarstva ekonomskog razvoja i Nacionalne turističke organizacije turistički promet u avgustu kreće na nivou od 96 odsto 2019. godine.

“Najveći izazov ovog ljeta bio je nedovoljan broj kvalitetne radne snage, a to je nešto na čemu treba raditi cijele godine”, smatra Marković.

Sava Rakočević iz kompanije Brca ocijenio je da je nedostatak radne snage u ugostiteljstvu posljedica i neadekvatnih mjera nadležnih institucija, posebno u smislu finansijske podrške te negativne kampanje na račun ugostitelja koji su označavani kao glavni krivci za zdravstveno stanje u zemlji. On smatra da odgovornost za poštovanje mjera treba da bude na svakom pojednicu.

Na sjednici je saopšteno da bi donosioci odluka u narednom periodu trebalo da razmotre mogućnost smanjenja opterećenja po osnovu rada (doprinosa), te uvedu primjenu snižene stope poeza na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu (hrana i piće) nezavisno od registracije objekta. Na ovaj način bi proširili poresku bazu i učinili poslovni ambijent prihvatljivijim za privredu i uticali na smanjenje sive ekonomije.

Nakon 1. septembra, PDV od sedam odsto zadržan je za usluge u restoranima i ugostiteljskim objektima registrovanim za ketering.

Marković je najavila da će pomenuta stopa PDV-a biti u fokusu i razgovora predstavnika Privredne komore i Uprave prihoda i carina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

U Baru 30 odsto više gostiju

Bar, (MINA-BUSINESS) - U hotelima na barskoj rivijeri boravi 30 odsto više gostiju u...