fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNove mjere bankama za odobravanje gotovinskih kredita

Nove mjere bankama za odobravanje gotovinskih kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centralna banka (CBCG) planira da od 15. novembra uvede nove mjere bankama za odobravanje gotovinskih kredita građanima, koje će podrazumijevati da finansijske institucije klijentima moraju tražiti kvalitetnija sredstva za obezbjeđenje zajma u odnosu na važeća, saznaju Vijesti.

Gotovinski krediti su duže vrijeme jedan od najtraženijih bankarskih proizvoda koji građani podižu za razne potrebe i za koje nije potrebna obimna dokumentacija, već se mogu odobriti i za nekoliko dana.

Od dokumentacije je dovoljna, uz prijavu za kredit, administrativna zabrana na platu i mjenica.

Uz to, ubuduće će za te kredite građani morati da prilože hipoteku na nepokretnost, zalog na pokretnim stvarima, ili garanciju.

Prema podacima sa sajta crnogorskih banaka, gotovinski krediti mogu se dobiti u iznosu i do 30 hiljada EUR sa periodom otplate do deset godina.

CBCG se odlučila na taj korak zbog toga što je zabilježen veliki rast tih kredita u prošloj godini.

“Prema posljednjim raspoloživim podacima na 31- avgust ove godine, ukupni bruto krediti i potraživanja na nivou bankarskog sektora iznose 3,03 milijarde EUR. Ukupno odobrni gotovinski – nenamjenski krediti stanovništvu iznose 678,5 miliona EUR, dok su stambeni krediti odobreni toj kategoriji klijenata 381,2 miliona EUR”, kazali su Vijestima iz CBCG.

List saznaje da će u Udruženju banaka biti organizovan sastanak bankara sa direktorom sektora za kontrolu banaka u CBCG, Dejanom Vujačićem, u vezi nacrta obrazloženja odluke o mjerama za ograničavanje ročnosti gotovinskih kredita koje banke odobravaju građanima.

Najčitanije

Kik bokseri Univerzuma najbolji u Tivtu

Podgorica, (MINA) - Kik boks klub Univerzum, kao prvoplasirani u generalnom poretku, završio je...