fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNova ograničenja spustila cijene nafte

Nova ograničenja spustila cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 43 USD budući da nova ograničenja usljed širenja zaraze Covid-19 povećavaju neizvjesnost izgleda za ekonomski rast i oporavak potražnje za gorivima.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 USD. U gotovo istom iznosu je smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,35 USD, prenosi SEEbiz.

Neke evropske zemlje ponovo uvode policijski sat i mjere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Francuska je tako uvela policijski sat trećini stanovništva, a Velika Britanija će najvjerovatnije uvesti stroža ograničenja u Londonu.

Indija, treći po veličini svjetski potrošač nafte, mogla bi uskoro prestići Sjedinjene Američke Države (SAD) koje trenutno imaju najviše zaraženih u svijetu. Naredih sedmica broj zaraženih Indijaca mogao bi značanije porasti s obzirom na početak perioda velikih praznika.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici u septembru su u cjelosti poštovali sporazum o ograničenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora iz OPEC+ uoči sastanka tehničkog odbora grupe.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru naredne godine trebalo bi je povećati dva miliona barela dnevno.

Ruski ministar energetike, Aleksander Novak, saopštio je da će vodeći proizvođači u januaru početi da smanjuju proizvodnju kao što je i planirano, uprkos naglom rastu broja zaraženih.

Sličnu poruku poslao je i ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Međunarodna energetska agencija (IEA) saopštila je u srijedu da bi drugi talas zaraze koronavirusom mogao zakomplikovati napore proizvođača da uravnoteže tržište.

Značajniji pad cijena zakočio je pad zaliha u SAD-u u prošloj sedmici. Izvještaj Američkog instituta za naftu (API), objavljen u srijedu, pokazao je pad zaliha sirove nafte, benzina i derivata.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njegovih članica u srijedu iznosila 41,2 USD, što znači da je porasla 52 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije