fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNjemačka Vlada nastavlja da podržava ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana

Njemačka Vlada nastavlja da podržava ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemačka nevladina organizacija Help–Hilfe zur Selbsthilfe će na Zapadnom Balkanu realizovati program vrijedan 3,35 milion EUR, uz podršku njemačke Vlade, kojim podržavaju ekonomsko osnaživanje tog regiona.

Projekat se realizuje u okviru programa Socio-ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana, kako bi se osnažila stabilnost regiona u ovoj godini do kraja decembra naredne godine.

„Cilj programa je da se stvore mehanizmi i mreža za osnaživanje marginalizovanih grupa i njihovo uključivanje u društvo, uključujući i oporavak od posljedica mjera uvedenih zbog covid-19“, navodi se u saopštenju njemačke humanitarno-razvojne organizacije Help.

Fokus na aktivnostima u svim zemljama Zapadnog Balkana je, kako je saopšteno, na stvaranju novih radnih mjesta kroz uspostavljanje novih biznisa i obezbjeđivanje podrške postojećim, pogođenim pandemijom covid-19.

„Podrška će biti obezbijeđena socijalno ranjivim grupama, ženama, mladima, osobama sa posebnim potrebama, zatvorenicima i lokalnim zajednicama, kroz ekonomsko osnaživanje koje uključuje i izgradnju ličnih i profesionalnih vještina“, dodaje se u saopštenju.

Do kraja projekta, Help će na Zapadnom Balkanu podržati najmanje 470 biznisa manjeg obima. Najmanje 900 osoba će povećati svoje lične i profesionalne vještine. Planirana je podrška za 18 zatvorskih ustanova kao i potpuno realizovanje najmanje 15 lokalnih inicijativa, kao i socijalna platforma operativana na lokalnom nivou.

Zamjenik direktora Help-a, Timo Stegelmann, naveo je da je cilj poboljšati uslove života svih ranjivih kategorija stanovništva na Zapadnom Balkanu.

„Slijedeći princip Pomoć prema samopouzdanju Help podržava napore porodica sa niskim primanjima, žene, mlade, zatvorenike i bivše zatvorenike, ljude sa invaliditetom da poboljšaju uslove života sopstvenim sredstvima i mogućnostima i tako dugoročno osnažujemo otpornost ovih zajednica“, rekao je Stegelmann.

Projekat će u Crnoj Gori pomoći olakšavanje pristupu tržišta rada za ranjive kategorije, mlade ljude i žene, preko obuke na radu u privatnim kompanijama i firmama, da bi im pomogli da steknu znanje, kvalifikacije i vještine privlačne za tržište rada.

„Očekuje se da će najmanje 40 nezaposlenih osoba proći šestomjesečnu obuku na radu, a za 15 od njih će biti omogućena posebna obuka na radu za koju će dobiti sertifikate o stečenim vještinama. Poslodavci će biti podržani za opremom neophodnom za poroširenje poslovanja. Zatvor u Spužu takođe će dobiti pomoć u opremi kao i obuci“, rekli su iz Help-a.

Regionalni koordinator Help-a Klaus Mock kazao je da je riječ o modelu pomoći koji se u prethodnim projektima pokazao kao efikasan.

“Drago mi je da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo da pružamo podršku ranjivim grupama u Crnoj Gori kroz aktivnosti jačanja ekonomskih kapaciteta žena i mladih. Podrška za ostvarivanje prihoda pokazalo se, daje najbolje rezulatate, kada joj je cilj da poboljša uslova života ranjivih grupa“, rekao je Mock.

Jednako odlični rezultati su, kako je saopšteno, postignuti kroz podršku Ustanovi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu (UIKS) i raduju se nastavku saradnje sa ovom institucijom.

„Ranije je UIKS davao značajan finansijski doprinos našim zajedničkim aktivnostima, što ja izuzetno cijenim. Podrška njemačke ambasade za naše aktivnosti je ključna i želim da iskoristim ovu priliku da iskažem Help-ovu zahvalnost, kao i zahvalnost za podršku koju dobijamo od njemačke Vlade“, zaključio je Mock.

Najčitanije