fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNivo cijena potrošnih dobara i usluga na 60 odsto prosjeka EU

Nivo cijena potrošnih dobara i usluga na 60 odsto prosjeka EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosio 60 odsto prosjeka Evropske unije (EU), pokazuju konačni podaci Eurostata.

Eurostat je objavio komparativne nivoe cijena 36 evropskih država za prošlu godinu, u okviru projekta pariteta kupovne moći.

Iz Monstata je saopšteno da su nivoi cijena za potrošna dobra i usluge značajno varirali među zemljama članicama EU u prošloj godini.

Danska i Irska bilježe najveći nivo cijena, 140 odsto prosjeka EU. Slijede Luksemburg sa 132 odsto, Švedska 128 odsto i Finska 126 odsto, dok su najniži nivoi cijena zabilježeni u Poljskoj 60 odsto i Rumuniji i Bugarskoj 56 odsto prosjeka EU.

“Od zemalja iz regiona, Hrvatska bilježi najveći nivo cijena potrošnih dobara i usluga koji iznosi 71 odsto prosjeka EU, dok Albanija i Srbija bilježe nivo cijena od 61 odsto odnosno 60 odsto. Nivo cijena potrošnih dobara i usluga u Bosni i Hercegovini iznosi 56 odsto evropskog prosjeka, a u Sjevernoj Makedoniji 52 odsto”, navodi se u saopštenju.

Eurostat je prikazao indekse nivoa cijena za šest važnih grupa proizvoda i usluga – hrana i bezalkoholna pića, alkoholna pića i duvan, odjeća, motorna vozila, audio vizuelna i oprema za obradu
podataka i restorani i hoteli.

Pariteti kupovne moći u svom najjednostavnijem obliku predstavljaju cjenovne odnose, kojima se pokazuje odnos cijena izraženih u nacionalnim valutama istih dobara i usluga u različitim zemljama.

Paritet kupovne moći je sredstvo za prevođenje nacionalnih valuta u zajedničku valutu koja izjednačava kupovnu moć različitih nacionalnih valuta.

Indeksi nivo cijena obezbjeđuju poređenje nivoa cijena između zemalja u odnosu na prosjek EU.
Ako je indeks nivoa cijena veći od 100, zemlja se smatra relativno skupljom u poređenju sa prosjekom EU, a ukoliko je indeks nivoa cijena manji od 100, zemlja se smatra relativno jeftinijom u poređenju sa prosjekom EU.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije