fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeznatan rast indeksa

Neznatan rast indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan rast prometa i promet od oko 240 hiljada EUR oblježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Centralna banka (CBCG) prvi put predstavila rezultate procjene kvaliteta aktive (AQR) na nivou cjelokupnog bankarskog sistema u Crnoj Gori.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 i indeks MONEX ojačali su neznatno na 775,87 poena, odnosno 11.082,67 bodova.

Promet, realizovan kroz 32 transakcije, iznosio je 243,7 hiljada EUR i bio je dva puta veći od prošlosedmičnog.

Najveći udio u prometu imale su akcije Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG, čije su dionice pale 36 odsto na 3,94 centa.

Ojačale su dionice Poslovno logističkog centra (PLC) Morača 14,8 odsto na 3,5 EUR, Jugopetrola 4,3 odsto na 11, Ulcinjske rivijere 3,7 odsto na 2,8, Elektroprivrede 3,1 odsto na 3,3 EUR.

Poskupile su i akcije Plantaža dva odsto na 10,71 cent i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) 0,7 odsto na 84,9 centi.

Iz Plantaža su ove sedmice saopštili da su za prvih šest mjeseci ove godine ostvarili prihode od prodaje u iznosu od 7,33 miliona EUR, što je 41 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihodi od prodaje su 18 odsto veći u odnosu na ovogodišnji plan.

Poslovni rashodi za šest mjeseci manji su 18 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su u odnosu na plan za ovu godinu troškovi manji tri odsto.

„Kako su u prvom i drugom kvartalu poslovanja kompanije dominantni odlivi u odnosu na prilive i prihode od prodaje, što je karakteristika sezonskog poslovanja preduzeća kod kojeg berba proizvoda počinje od kraja drugog tromjesečja, ostvaren je negativan poslovni rezultat“, rekli su iz kompanije.

Odbor direktora CGES-a je ove sedmice razriješio dužnosti izvršnog direktora Dragana Kujovića i u skladu sa Zakonom o privrednim društvima na funkciju vršioca dužnosti izvršnog direktora imenovao diplomiranog elektro-inženjera, Ivana Asanovića.

Na funkciju vršioca dužnosti izvršnog direktora Asanović dolazi sa pozicije šefa Službe za SCADA, SBN i obračunska mjerenja u CGES-u.

Gubile su akcije Luke Bar 15,8 odsto na 30,3 centa i Instituta “Simo Milošević” 2,7 odsto na 27,25 EUR.

Cijene akcija Crnogorskog Telekoma i Otrantkomerca ostale su nepromijenjene na 1,2 EUR odnosno 44 centa.

Crnogorski Telekom je ove sedmice postao od danas je počasni član ICT udruženja Cortex.

Pristupnicu za počasno članstvo potpisali su izvršni direktor Cortexa, Tarik Zaimović i direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju u Telekomu, Dušan Banović.

Ove sedmice je CBCG prvi put predstavila rezultate AQR-a, kojima je utvrđeno smanjenje kapitala banaka od 40,3 miliona EUR, ali i konstatovano da su banke adekvatno upravljale rizicima, imale dobru kapitalizovanost i fer vrijednost knjigovodstvene imovine.

Guverner CBCG, Radoje Žugić, kazao je da su rezultati AQR-a, koji su prvi put sprovedeni u Crnoj Gori, pokazali da su banke stabilne i otporne i da proizvode visok stepen finansijske i ukupne makroekonomske stabilnosti.

„Ovaj projekat se prvi put radi u našoj istoriji i danas objektivno mjereno imamo zdrav, stabilan i pouzdan bankarski sistem“, kazao je Žugić na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati AQR-a cjelokupnog bankarskog sistema.

Ukupni efekti AQR-a u pogledu uticaja na iznos kapitala na nivou bankarskog tržišta iznose 40,3 miliona EUR, što je rezultiralo smanjenjem prosječnog koeficijenta solventnosti za 1,57 procentna poena, odnosno sa 17,8 odsto na 16,2 odsto.

U apsolutnim iznosima kapital banaka je snižen sa 456,3 miliona EUR na 416 miliona EUR.

AQR je sproveden u svih 13 banaka prisutnih na crnogorskom tržištu, koristeći finansijske podatke koji su bili raspoloživi na 31. decembar 2019. godine. Procjena kvaliteta aktive je sprovedena u skladu sa metodologijom koja je bazirana na priručniku Evropske centralne banke (ECB).

Ove sedmice je na konferenciji za novinare saopšteno da je u prvoj polovini godine devet kompanija koje pripadaju resoru Ministarstva kapitalnih investicija poslovalo sa pozitivnim rezultatom od 26,4 miliona EUR, dok je njih 11 imalo neto gubitak od 11,6 miliona EUR.

Predstavnica Odjeljenja za korporativno upravljanje u tom Ministarstvu, Ana Tošanić Radunović, kazala je da su najveći dobitak ostvarile EPCG 17,1 milion EUR, CGES 8,6 miliona EUR, Montenput 238 hiljada EUR, Marina Bar 179 hiljada i Luka Bar 94 hiljade EUR.

„Najveći gubitak imali su Aerodromi Crne Gore od 3,7 miliona EUR, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) dva miliona EUR, Barska plovidba 1,6 miliona, To Montenegro 1,4 miliona EUR i Montecargo 1,3 miliona EUR“, rekla je Tošanić Radunović na konferenciji na kojoj je predstavljen izvještaj o poslovanju preduzeća u većinskom vlasništvu države za drugi kvartal.

Kad se posmatraju rezultati na nivou EBITDA, što je rezultat prije poreza, kamate i amortizacije, situacija je značajno bolja, odnosno 14 kompanija ostvarile su dobit od 65,6 miliona EUR.

U odnosu na prošlu godinu, prisutan je trend oporavka, pa je 12 kompanija poslovalo bolje, a sedam lošije. Sva društva su ostvarila bolji rezultat od 12,7 miliona EUR ili 579 odsto.

Ove sedmice je Vlada zadužila Upravu za katastar i državnu imovinu da sprovede postupak prodaje 10,5 hiljada tona pšenice po procijenjenoj vrijednosti od 2,59 miliona EUR ili 247,5 EUR po toni.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije