fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeplaćeni prekovremeni rad jedan od ključnih problema

Neplaćeni prekovremeni rad jedan od ključnih problema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neplaćeni prekovremeni rad, nemogućnost naplate potraživanja i zastrašivanje radnika koji su uključeni u sindikalne aktivnosti neki su od problema u oblasti radničkih prava u Crnoj Gori, navodi se u izvještaju američkog State Departmenta.

U Izvještaju o stanju ljudskih prava za prošlu godinu u dijelu o radničkim pravima u Crnoj Gori navodi se da su mnogi radnici, posebno žene zaposlene u komercijalnim, ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima, radile neplaćeno prekovremeno.

“Poslodavci su zaposlene ponekad prisiljavali da rade za vjerske praznike bez dodatne naknade ili da se odreknu svojih prava na sedmični i godišnji odmor. Poslodavci ponekad nijesu plaćali minimalnu platu, druge naknade zaposlenima ili obavezne doprinose penzionim fondovima”, navodi se u izvještaju.

Zaposleni često, kako se dodaje, nijesu prijavljivali takva kršenja zbog straha od posljedica.

Prema podacima Zavoda za statistiku, nacionalna minimalna zarada od 193 EUR, bila je malo iznad apsolutne linije siromaštva.

“Značajni dio radne snage, posebno u ruralnim područjima i neformalnom sektoru, zarađivao je manje od minimalne plate. Zakon ograničava prekovremeni rad na deset sati sedmično, ali sezonski radnici često rade mnogo duže”, navodi se u izvještaju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije