fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodna fiskalna konsolidacija i strukturne reforme

Neophodna fiskalna konsolidacija i strukturne reforme

Podgorica, Frankfurt, (MINA-BUSINESS) – Ekonomske politike moraju se fokusirati na fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme i održavanje finansijske stabilnosti, uz neophodno podsticanje rasta, posebno kroz snažnija kapitalna ulaganja, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Guverner CBCG, Radoje Žugić, je na poziv Evropske centralne banke (ECB), učestvovao u Frankfurtu na konferenciji posvećenoj zemljama centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CESEE).

Na marginama konferencije, Žugić je imao više bilateralnih sastanaka sa kolegama iz regiona, na kojima je bilo riječi o uticaju makroekonomskog ambijenta na funkcionisanje centralnih banaka i kreiranje njihovih politika.

“Zaključeno je da se ekonomske politike moraju fokusirati na fiskalnu konsolidaciju, strukturne reforme i održavanje finansijske stabilnosti, te da je neophodno podsticati rast, posebno kroz snažnija kapitalna ulaganja”, dodali su iz CBCG.

Konferencija pod nazivom Promjena geopolitičkog pejzaža – ekonomske implikacije na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu, okupila je predstavnike Evropskog sistema centralnih banaka, centralnih banaka zemalja EU kandidata i potencijalnih kandidata, međunarodnih finansijskih institucija i akademske zajednice.

Otvarajući konferenciju, predsjednica ECB, Christine Lagarde, je poručila da dva ključna događaja preoblikuju globalnu ekonomiju i mogu imati snažne implikacije na CESEE region, a to su porast geopolitičkih tenzija i slabljenje globalne trgovine.

“Promjenjivi geopolitički ambijent nameće obavezu izgradnje novih temelja za snaženje otpornosti, a ti temelji počivaju na daljem produbljivanju ekonomskih i političkih veza EU i susjednih regiona”, rekla je Lagarde i dodala da su, uprkos veoma teškoj prošloj godini, izgledi za CESEE region ohrabrujući.

U nastavku konferencije, učesnici su diskutovali o načinima za prevazilaženje izazova, kojima su ekonomije CESEE regiona izložene.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će...