fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNemiri u Kazahstanu podigli cijene nafte prema 83 USD

Nemiri u Kazahstanu podigli cijene nafte prema 83 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 83 USD zbog nemira u Kazahstanu i prekida u proizvodnji u Libiji koji su podstakli zabrinutost za snabdijevanje, potisnuvši u drugi plan širenje nove varijante koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,69 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 59 centi višoj cijeni, od 80,05 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su uznemirile eskalacija nemira u Kazahstanu, članici Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i poremećaji u snabdijevanju iz Libije, koji su zasjenili zabrinutost za potražnju zbog brzog širenja omikrona.

“Skok cijena nafte uglavnom odražava nervozu tržišta zbog eskalacije nemira u Kazahstanu i kontinuiranog pogoršanja političke situacije u Libiji koje blokira proizvodnju nafte”, rekla je Louise Dickson iz Rystad Energyja.

Bezbjednosne snage u Kazahstanu uspostavile su u petak kontrolu nad ulicama glavnog grada Almatyja, a predsjednik je rekao da je ustavni poredak najvećim dijelom ponovo uspostavljen, dan nakon što je Rusija poslala jedinice da uguše ustanak.

Protesti su počeli u naftom bogatim regijama na zapadu Kazahstana nakon što su početkom nove godine ukinuta ograničenja povećanja cijena butana i propana.

Proizvodnja nafte na glavnom kazahstanskom polju Tengiz smanjena je u četvrtak, saopštio je operater Chevron, nakon što su neki podizvođači prekinuli željezničke linije u znak podrške protestima koji niču širom zemlje.

Nemiri u srednjoazijskoj zemlji zaoštrili su problem nedovoljne ponude OPEC-a i njegovih saveznika, koji ne uspijevaju pratiti rast potražnje.

OPEC je u decembru povećao proizvodnju za samo 70 hiljada barela dnevno u odnosu na prethodni mjesec, a sporazum o snabdijevanju predviđao je mogućnost povećanja za 253 hiljada barela dnevno kako bi se uhvatio korak s oporavkom potražnje od pandemijske krize.

Proizvodnja u Libiji je pala, između ostalog i zbog radova na održavanju gasovoda, na 729 hiljada barela dnevno, u poređenju s najvišim prošlogodišnjim nivoom od 1,3 miliona barela dnevno.

Ubrzano širenje omikrona palo je u takvim uslovima u drugi plan, a zabrinutost za potražnju jenjava, dodatno prigušena učestalim potvrdama da nova varijanta koronavirusa izaziva blaže simptome od dosadašnjih.

OPEC je odvojeno na svojoj internet stranici objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak koštao 80,8 USD i bio za 73 centa skuplji u odnosu na prethodni radni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Vlada

O eventualnom poskupljenju struje krajem godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Eventualno poskupljenje struje zavisi od više faktora, između ostalog, hidrološke situacije,...