fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNelojalna konkurencija opterećuje poslovanje

Nelojalna konkurencija opterećuje poslovanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dugogodišnji nagomilani problemi u pekarskoj industriji i nelojalna konkurencija među samim proizvođačima veoma opterećuju poslovanje u toj oblasti, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

Komora je na inicijativu proizvođača hljeba, u cilju sveobuhvatnog sagledavanja i podrške u prevazilaženju otežanog poslovanja, formirala Grupaciju proizvođača u pekarskoj industriji.

“Proizvođači su odobravali izuzetno visoke rabate trgovinskim lancima, iako se radi o osnovnoj životnoj namirnici, s ciljem boljeg pozicioniranja i plasmana sopstvenog proizvoda, što je za posljedicu imalo cjenovne disparitete osnovne vrste hljeba”, navodi se u saopštenju.

Fakturna cijena je, kako se dodaje, veoma često, bila i znatno niža od cijene koštanja.

“Maloprodajna cijena osnovne vrste hljeba, koji ima 600 grama od bijelog brašna, na sjeveru se kreće od 60 do 70 centi, na primorju od 50 do 70 centi, dok se u centralnom dijelu, gdje se nalaze najveće industrijske pekare, cijena kreće u rasponu od 29 do 59 centi”, rekli su iz PKCG.

Grupacija proizvođača u pekarskoj industriji ocijenila je da su zbog takve politike svi industrijski proizvođači u pekarstvu u veoma teškoj finansijskoj situaciji koja se ogleda u potpunoj nelikvidnosti i nemogućnosti da obezbijedi prostu reprodukciju.

“Ovakva situacija zahtijeva korjenite promjene u nastupu na tržištu”, poručili su iz grupacije proizvođača.

Oni smatraju da razlike u proizvođačkim cijenama i nelojalna konkurencija među proizvođačima dovode u zabludu i potrošače u kojem marketu će biti najniža cijena hljeba i kojeg dana.

“Ove disparitete cijena mogu eliminisati samo proizvođači u poslovnoj saradnji sa trgovačkim lancima i uz poštovanje principa fer trgovine i fer poslovanja”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije