fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeizvjesnost i ugroženost glavne brige građana Zapadnog Balkana

Neizvjesnost i ugroženost glavne brige građana Zapadnog Balkana

Tirana, (MINA-BUSINESS) – Neizvjesnost i ugroženost su glavne brige građana Zapadnog Balkana, nako čega slijede i neke dobre vijesti o svjesnosti o korisnosti regionalne saradnje, pokazalo je najnovije istraživanje Balkan barometar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, je na predstavljanju Balkan barometra 2021 u Tirani kazala da je za 49 odsto građana Zapadnog Balkana nezaposlenost najveći problem, kao i za mlade ljude, dok je 46 odsto najviše zabrinuto zbog ekonomske situacije.

„Pandemija je promijenila mišljenja i uticala na naše živote. Ljudi sada više oklijevaju da odu i rade u inostranstvu. Njih 37 odsto bi to uradilo, što predstavlja opadajući trend u poređenju sa prošlom godinom,“ rekla je Bregu.

Istraživanje je, prema njenim riječima, pokazalo da su građani Zapadnog Balkana povećali podršku regionalnoj saradnji i Evropskoj uniji (EU).

„Balkan barometar bilježi kontinuiran rast podrške regionalnoj saradnji koju podržava 77 odsto građana, dok 69 odsto preduzeća smatra da je kvalitet regionalne saradnje važan za njihovo poslovanje“, saopštila je Bregu.

Podrška pristupanju i integraciji u EU je znatno porasla tokom godine pandemije, uprkos sporosti procesa proširenja.

Bregu je navela da 62 odsto ispitanika vidi članstvo u EU kao dobru stvar, kao i 66 odsto privrednika.

„Velika većina građana Zapadnog Balkana, 73 odsto, vidi EU kao najpoželjniji blok za trgovinu, dok se EU, prema mišljenju 43 odsto ispitanika, našla i na prvom mjestu onih koji, kroz medicinsku i finansijsku pomoć, najviše pomažu u borbi protiv pandemije, daleko ispred Kine sa 14 odsto, Turske sa devet odsto i Rusije sa sedam odsto“, precizirala je Bregu.

Ona je navela da privrednici sa Zapadnog Balkana primjećuju da će nesumnjivo imati koristi od putovanja u regionu sa ličnom kartom, o čemu se trenutno vode pregovori u okviru plana za zajedničko regionalno tržište.

Bregu je kazala da 61 odsto ispitanika podržava tu inicijativu, s obzirom da za putovanje između nekih ekonomija regiona i dalje postoje dodatne prepreke.

„Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga pomogao je skoro polovini ispitanika, njih 48 odsto, da uštede na telefonskim računima. To je pozitivan podsticaj pripremama za 1. jul, koji predstavlja važnu prekretnicu kada će cijene rominga biti smanjene na nulu unutar regiona“, zaključila je Bregu.

Sprovođenje istraživanja Balkan barometar naručuje RCC, a finansira EU. Istraživanje od 2014. godine sprovodi nezavisna agencija, među šest hiljada građana i 1,2 hiljade preduzeća širom regiona.

Balkan barometar se etablirao kao pouzdan izvor regionalnih podataka koje mediji, privrednici, civilno društvo i donosioci odluka podjednako često koriste i na koji se pozivaju.
(kraj) jlb/nar

Najčitanije