fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNedopustive izmjene Zakona o radu bez učešća poslodavaca

Nedopustive izmjene Zakona o radu bez učešća poslodavaca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izmjene Zakona o radu bez konsultacija i razgovora sa predstavnicima poslodavaca grubo je kršenje principa socijalnog dijaloga, ocijenjeno je iz Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP).

“Jednostrane izmjene koje nijesu plod dogovora, a ozbiljno zadiru u prava poslodavaca mogu se samo negativno odraziti kako na poslovni ambijent tako i na dostignuti nivo povjerenja”, navodi se u saopštenju.

Iz CUP-a su rekli da je Zakon o radu potrebno mijenjati, ali uz dijalog i uvažavanje iskustava, stavova i mišljenja poslodavaca.

“Ministarstvo rada i socijalnog dijaloga u svom novom nazivu afirmiše ovaj institut, ali ga ne realizuje u praksi. Već više mjeseci se čekaju izmjene Zakona o radu koje treba, izmedju ostalog, da unaprijede uslove za rad poslodavačkih organizacija i tako afirmišu konkurenciju i u toj oblasti”, kazali su iz CUP-a.

Ali, kako smatraju, dok Ministarstvo iskazuje nedopustivu nesposobnost i samovolju da zakon ne bude usvojen nakon završene javne rasprave tako neke od ključnih odredbi Zakona o radu, kao što je ova, se mijenjaju mimo Ministarstva rada i socijalnih partnera i time ozbiljno ponižavaju kako socijalni dijalog tako i uloga i pozicija Ministarstva u njemu.

“S tim u vezi, CUP poziva ministarku Naidu Nišić da ispuni zakonsku obavezu i pošalje u skupštinsku procedure izmjene Zakona o radu koje su usaglašene nakon javne rasprave i time započne reformu socijalnog dijaloga i položaja poslodavaca. Samo takvim pristupom možemo graditi povjerenje, držeći se dogovorenog”, smatraju u CUP-u.

Nedopustivo je da, kako su kazali, nakon tri mjeseca od završetka javne rasprave izmjene zakona ”leže” u vladinim fiokama, a odredbe Zakona o radu se mijenjaju inicijativom poslanika mimo stava poslodavaca kao socijalnih partnera i mimo vođenja socijalnog dijaloga kao obaveznog instituta o svim temama koje su od značaja za poslodavce, a Zakon o radu svakako je jedna od najznačajnijih.

“Ovo se upravo dešava jer je institut Socijalnog savjeta izgubio legitimitet u dijelu predstavljanja poslodavaca. Ako Nišić misli da je socijalni dijalog sa poslodavcima dovoljan samo u formi ali ne i u suštinskim temama i ne sa predstavnicima najvećeg dijela privrede onda će brzo shvatiti da je na pogrešnom putu”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije