fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe znaju koliko će radnika u penziju

Ne znaju koliko će radnika u penziju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tačan broj osiguranika koji će steći penziju prema nedavno izmijenjenom Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, u dijelu koji se tiče bivših radnika metalsko-rudarskog sektora, nije poznat, saopšteno je iz Fonda PIO.

Naime, kako su kazali iz Fonda Danu, trenutno ne mogu dati tačan podatak jer ažuriranje ovog spiska zavisi i od drugih faktora, poput ažurnosti poslodavaca.

“Na osnovu službene evidencije Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja propisane zakonom, koju Fond vodi u okviru svojih nadležnosti u postupku ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, a koja zavisi i od ažurnosti poslodavaca, u ovom momentu nije moguće dati informaciju o broju osiguranika koji su stekli pravo na penziju po navedenom osnovu”, rekli su iz Fonda PIO.

Kako se navedene odredbe odnose na posebne uslove za penzionisanje, spisak će, kako su kazali, biti kontrolisan za svakog podnosioca zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju po ovom osnovu.

“Kako je budžet Fonda za ovu godnu usvojen prije donošenja predmetnog zakona, navedena odredba nije uticala na isti”, dodali su iz Fonda PIO.

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmijenjen je krajem prošle godine, amandmanskim djelovanjem koalicije okupljene oko Demokratskog fronta.

Amandmanom je traženo da se po pitanju statusa zaposlenih u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije koji pravo na starosnu penziju prema usvojenim odredbama treba da stiču sa navršenih 30 godina staža osiguranja, od čega najmanje 20 godina sprovedenih efektivno na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Ovo pravo može se ostvariti do 31. decembra. Predlagači amandmana su tada istakli da se nastoji ispraviti nepravda prema radnicima u rudarskom i metalskom sektoru, koji je decenijama urušavan, a na stotine zaposlenih ostalo bez posla i primanja.

Podnošenje prijava za ostvarivanje penzija po ovom osnovu počelo je prošle sedmice, a ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je poručio da će se ispraviti nepravda prema radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica, Prerade, Kovačnice, nikšićkih Rudnika boksita i još nekolicine preduzeća.

Ipak, izmjene zakona izazvale su revolt kod bivših radnika nekih preduzeća, odnosno onih koji nijesu obuhvaćeni ovim zakonom. Iz tog razloga, prethodne sedmice održano je više protesta širom Crne Gore, pa su tako bivši radnici Metalca i Željezare protestovali ispred zgrade parlamenta, dok su radnici više ugašenih preduzeća sa sjevera uputili inicijativu Ustavnom sudu navodeći da je zakon diskriminatorski.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...