fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNe postoje mehanizmi da se radnik zaštiti

Ne postoje mehanizmi da se radnik zaštiti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trenutno ne postoje mehanizmi da se radnik u Crnoj Gori zaštiti, zbog čega se nikako ne smije dozvoliti ukidanje neradne nedjelje, ocijenjeno je iz Prave Crne Gore.

Predstavnik Prave Crne Gore, Milan Kovačević, kazao je da je javna tajna da se zakonski dozvoljen broj od 40 radnih sati tokom sedmice ne poštuje.

“Naše majke, sestre i ćerke rade svakog dana po minimum osam, deset, a katkada i 12 sati tokom smjene. Javna je tajna da se prije uvođenja neradne nedjelje na primorju tokom ljetnje sezone od radnika često tražilo dobrovoljno odricanje od zakonskog slobodnog dana”, naveo je Kovačević u saopštenju.

Država, kako je rekao, nije bila u stanju to da spriječi.

“Nažalost, i dalje je takva situacija, a uz to su glavni zagovornici ukidanja neradne nedjelje poslodavci koji su ili članovi novoformirane vlade ili poslodavci u veoma bliskom odnosu sa istom”, smatra Kovačević.

On je rekao da se ne smije zaboraviti da će ruku za ukidanje neradne nedjelje dići oni koji imaju zagarantovan neradni vikend i čiji je najveći problem nemogućnost kupovine nedjeljom.

“Uvođenje neradne nedjelje krajem 2019. godine i ovogodišnje povećanje minimalnih zarada u Crnoj Gori predstavljaju dvije najznačajnije odluke za naše radnike u posljednjih 30 godina”, rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, tokom dugogodišnje vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) crnogorska proizvodna privreda je razorena, a ekonomija svedena na trgovinu i ugostiteljstvo.

“Položaj radnika u sektoru trgovine je na najnižem mogućem nivou – bez sindikata, bez predstavnika u relevantnim institucijama i bez ikakve mogućnosti organizovanog djelovanja, koje bi dovelo do poboljšanja njihovog statusa u društvu”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, ako se uzme u obzir da ogromnu većinu zaposlenih u trgovini čine žene jasno je da je ukidanje neradne nedjelje direktni udar na porodice.

“Našu trgovinu na nivou maloprodaje praktično čine hiljade naših majki, sestara i ćerki. I umjesto da ih zaštitimo i učinimo sve da njihov položaj u društvu bude takav da mogu da budu zaposlene, a da pritom budu i stubovi naših porodica, ovih dana imamo inicijativu o ukidanju neradne nedjelje”, zaključio je Kovačević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

države kvinte, eu, specijalno državno tužilaštvo, sdt

Spremaju naloge za nova hapšenja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Specijalno državno tužilaštvo (SDT) planira da uskoro proširi istragu u predmetu...