fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavljeni pozitivni trendovi tržišta rada

Nastavljeni pozitivni trendovi tržišta rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na tržištu rada su u prošloj godini nastavljeni pozitivni trendovi, započeti krajem 2017, kada je došlo do stabilizacije kretanja, ocijenjeno je u godišnjem izvještaju o radu Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG), koji je danas usvojio Upravni odbor.

U izvještaju se navodi da se na kraju prošle godine na evidenciji Zavoda nalazilo 37,62 hiljade nezaposlenih, 9,09 odsto manje u odnosu na 2018.

“Stopa registrovane nezaposlenosti na kraju decembra iznosila je 16,2 odsto”, navodi se u saopštenju ZZZ.

U ukupnoj nezaposlenosti žene učestvuju sa 58,4 odsto, dok je broj novoprijavljenih smanjen za 6,5 hiljada osoba.

“Palo je učešće nezaposlenosti mlađih od 25 godina na 11,4 odsto. Na evidenciji Zavoda, na kraju prošle godine, nalazilo se 11,16 hiljada osoba sa invaliditetom. Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kao nadležnog za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, u prošloj godini je u odnosu na 2018, izdato skoro pet odsto više dozvola”, dodaje se u saopštenju.

Zavod je tokom prošle godine realizovao cio set programa i mjera aktivne politike zapošljavanja, kroz koje je uključeno skoro 2,2 hiljade nezaposlenih osoba sa evidencije, pretežno iz sjevernog regiona.

Zavod je finansirajući kredite vrijedne 280 hiljada EUR otvorio 56 novih radnih mjesta.

Krajem prošle godine odobren je Program grantova za samozapošljavanje, vrijedan 3,5 miliona EUR, koji će trajati tri godine.

Projektne predloge je dostavilo 135 nezaposlenih i u toku je proces njihove evaluacije. Kroz grant šemu za finansiranje projekata zapošljavanja osoba sa invaliditetom (OSI), vrijednu 2,6 miliona EUR, angažovano je 383 osoba sa invaliditetom.

U izvještaju se navodi da je broj poslodavaca, koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade, porastao na 820.

Upravni odbor ZZZ usvojio je danas i ovogodišnji program rada, kojim se utvrđuju mjere i aktivnosti iz Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljuskih resursa.

Budžet Zavoda, u dijelu mjera i aktivnosti iz Akcionog plana, ove godine iznosi 11,5 miliona EUR.

Za zapošljavanje OSI opredijeljeno je 8,3 miliona EUR, a za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja 3,2 miliona, od čega će sa 200 hiljada EUR biti podržane one biznis ideje koje u sebi sadrže novo zapošljavanje.

Ukupnim budžetskim sredstvima, kroz programe, biće uključeno preko dvije hiljade nezaposlenih.

“Zavod, kao regulator odnosa na tržištu rada koji kreira programe zapošljavanja, nastojaće i ove godine da realizuje one programe koji doprinose boljoj zaposlenosti osoba sa evidencije”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije