fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNastavljaju sa modernizacijom i rekonstrukcijom državnih puteva

Nastavljaju sa modernizacijom i rekonstrukcijom državnih puteva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija planiralo je da ove godine za redovno i investiciono održavanje, rekonstrukciju i izgradnju državnih puteva, izdvoji 72,74 miliona EUR, što će, prema riječima njegovih predstavnika, doprinijeti većoj bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Iz resora kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović su agenciji Mina-business kazali da je Uprava za saobraćaj pripremila Program izgradnje, rekonstrukcije, održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva za ovu godinu, kojim je planirano da se nastavi ili započne izgradnja i rekonstrukcija oko 260 kilometara regionalnih i magistralnih puteva, i to 105 kilometara u sjevernoj regiji, 81 kilometar u centralnoj i 74 kilometra u primorskoj.

MKI
foto: MKI

Program je koncipiran kroz tri potprograma.

Prvi potprogram se odnosi na rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori i sastoji se od 59 pozicija, sa planiranim finansijskim sredstvima u iznosu od 52,99 miliona EUR.

„Drugi potprogram se odnosi na rješavanje uskih grla na saobraćajnoj mreži u Crnoj Gori. Sastoji se od šest projekata izgradnje i rekonstrukcije, sa planiranim finansijskim sredstvima u iznosu od 5,06 miliona EUR“, precizirali su iz Ministarstva.

Sanacija mostova, klizišta i kosina na magistralnim i regionalnim putevima je treći potprogram, koji obuhvata sanaciju 15 klizišta i pet mostova, sa planiranim finansijskim sredstvima u iznosu od 4,62 miliona EUR.

MKI
foto: MKI

„Za finansiranje radova redovnog održavanja i zaštite puteva u ovoj godini planirana su sredstva u iznosu od 10,07 miliona EUR“, precizirali su iz Ministarstva.

Kada je u pitanju prvi potprogram, među najznačajnijim projektima se izdvaja rekonstrukcija puta Berane – Kolašin, dionica Lubnice – Jezerine, zatim rekonstrukcija magistralnog puta M-2 Rožaje – Špiljani sa sanacijom tunela i mostova, kao i izgradnja puta Cetinje – Čevo – Nikšić, dionica Cetinje – Čevo.

Tu je i rekonstrukcija puta Pljevlja – Metaljka, prva faza, Pljevlja – Krće, potom izgradnja i rekonstrukcija puta Vrulja – Mijakovići, kao i rekonstrukcija puta Mojkovac – Lubnice, dionica Mojkovac – Vragodo.

MKI
foto: MKI

U planu je i rekonstrukcija regionalnog puta Cetinje – Njeguši, dionica od supermarketa Voli do Bajičke crkve, zatim rekonstrukcija magistralnog puta Lepenac – Ribarevina – Poda – Berane, kao i rekonstrukcija magistralnog puta M-2 Tivat – Jaz, izgradnja bulevara.

U dijelu rješavanja uskih grla na saobraćajnoj mreži Crne Gore, u planu je izgradnja obilaznice Rožaja, druga faza, rekonstrukcija magistralnog puta Podgorica – Nikšić, dionica Cetinjski semafori – Komanski most, kao i rekonstrukcija puta Podgorica – Tuzi, dionica od kružnog toka Plantaže do stočne pijace.

Iz Ministarstva su podsjetili da je u Crnoj Gori je u prethodnom periodu izgrađeno, rekonstruisano i modernizovano više stotina kilometara puteva, čime su stvoreni uslovi za kvalitetniji, udobniji, ekonomičniji i bezbjedniji saobraćaj i samim tim bolju povezanost i drumsku pristupačnost Crne Gore.

MKI

Put, kao jedan od četiri faktora bezbjednosti saobraćaja, utiče na rizik od nastanka saobraćajne nezgode, kao i na stepen posljedica saobraćajne nezgode.

„Unapređenje bezbjednosti puta, pored visokih finansijskih ulaganja, zahtjeva planiranje i razvijanje novih modela i pristupa, kako bi se osigurala bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, odnosno, polazna osnova je da put ne smije da bude uzrok saobraćajne nezgode. Put treba da spriječi saobraćajnu nezgodu kada dođe do greške učesnika u saobraćaju ili greške na vozilu i spriječi ili ublaži posljedice nastale saobraćajne nezgode“, zaključili su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije