fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavak suđenja Mugoši 13. juna

Nastavak suđenja Mugoši 13. juna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na glavnom pretresu na suđenju bivšem gradonačelniku Podgorice, Miomiru Mugoši, zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju Carine, danas su saslušana četiri svjedoka.

Na narednom ročištu, koje je sudija Vesna Pean zakazala za 13. jun u podgoričkom Višem sudu, trebalo bi da bude saslušana Nada Stanišić, kojoj sud iz više pokušaja nije uspio da uruči poziv za današnje ročište.

Nakon toga bi trebalo da se krene sa izvođenjem pisanih dokaza.

Na današnjem ročištu saslušani su Kemal Đečević, Miomir Jakšić, Dragan Đukić i Čedomir Popović, koji su ostali pri ranijim izjavama koje su dali pred specijalnim tužiocem.

Za slučaj Carine, kojim je budžet Glavnog grada oštećen za 6,7 miliona EUR, prvo je optužen Mugoša. Zbog nedostatka dokaza protiv nekadašnjeg prvog čovjeka Podgorice, tužilaštvo je usred suđenja proširilo istragu, a potom i optužnicu.

Mugoša se tereti da je 2007. zloupotrijebio položaj tako što je bez odluke lokalnog parlamenta omogućio prodaju vrijednog zemljišta od 15,2 hiljade kvadrata na Starom Aerodromu.

Istraga protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice pokrenuta je nakon što su vještaci uradili procjenu štete nastale 2007. godine u poslu koji je Opština sklopila sa kompanijom Carine, čiji je vlasnik Popović.

Đukić je kazao da je on u to vrijeme, 2007. godine, bio direktor Direkcije za imovinu Glavnog grada, a da je Odluku o prenosu svojine donio gradonačelnik.

“Naša Služba je pripremala Nacrt te odluke. Nijesam ulazio u zakonitost te odluke. Mislio sam da je zakonita, čim je gradonačelnik potpisao. Ugovor o prenosu sam potpisao ja”, rekao je Đukić.

On je naveo da je čitavi predmet sa kompanijom Carine bio komplikovan, jer je jedan dio parcele od 2002. godine već bio u vlasništvu te podgoričke firme.

Zbog toga su se, kako je objasnio, pojavili prigovori prilikom licitacije.

“Ja nijesam bio pozivan, niti sam učestvovao u izradi Nacrta. Gradonačelnik je bio dobro upoznat sa ovom materijom. Sa svime se, prije nego je donosio odluke, dobro upoznavao. Znao je da sasluša sagovornike, ali je na njemu bilo da donese odluku i presječe”, rekao je Đukić.

Popović je rekao da je više puta ponavljao, da je spreman da se ugovor raskine, i da Glavni grad njemu vrati novac, a on njima zemljište.

“Do danas se ništa tamo nije ni počelo graditi, čime je najviše izgubio Glavni grad”, smatra Popović.

On je saopštio da je nevjerovatna bila cijena koja je postignuta na javnoj licitaciji, kada je cijena metra kvadratnog bila veća nego za kvadrat stana.

“Ono što se događalo na licitaciji je bilo nekoretno prema meni od jednog dijela učensika”, kazao je Popović.

On je rekao da je, kada je 2002. godine kupio 3,3 hiljade kvadrata zemljišta, planirao da tu gradi market, i da je tada ta parcela bila u cjelini.

Kasnije je, kako je objasnio Popović, došlo do izmjene Detaljnog urbanističkog plana (DUP).

Mugoša je ranije odbio da pregovara o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice u slučaju Carine.

Najčitanije

Borusija u finalu Lige šampiona

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije iz Dortmunda plasirali su se u finale Lige evropskih...