fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavak stabilizacije i usmjerenost na budući rast

Nastavak stabilizacije i usmjerenost na budući rast

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Plantaža usvojio je danas finansijski izvještaj za prošlu godinu, koji, kako su poručili, jasno ukazuje na kontinuitet stabilizacije poslovanja i čvrsto usmjerenje ka odgovornom i efikasnom poslovanju.

Predsjednik Odbora direktora, Nebojša Vuksanović, kazao je da uprkos brojnim izazovima, među kojima su i oni na koje ljudski faktor ne može uticati kao što su klimatske promjene i vremenske prilike, prošla godina predstavlja nastavak stabilizacije poslovanja kompanije.

„Aktuelna uprava će profesionalnim i odgovornim odnosom prema komapniji, vlasnicima i njenim zaposlenima, ostati fokusirana na budući rast i nastaviti sa aktivnostima u pravcu dostizanja zajedničkog cilja, a to je potpuni oporavak kompanije“, naveo je Vuksanović u saopštenju.

Kompanija je u prošloj godini ostvarila ukupne prihode od preko 32,6 miliona EUR, što je 4,5 miliona više u odnosu na 2022.

“To predstavlja značajan rast od 16 odsto. Prihodi od prodaje proizvoda i usluga u prošloj godini bilježe rast od 18 odsto”, navodi se u saopštenju.

Na svim tržištima, ukupno posmatrano, prihodi ostvareni od prodaje flaširanih proizvoda veći su 15 odsto u odnosu na 2022. Najviše prihoda od prodaje flaširanih proizvoda u prošloj generisalo je tržište Crne Gore, dok je značajan rast ostvaren i na ostalim ino tržištima.

“Prihod od ugostiteljstva u prošloj godini bio je višestruko veći u odnosu na prethodne godine, postavši rekordan, što je doprinijelo 64 odsto boljem rezultatu u odnosu na 2022. Činjenica da su prihodi ostvareni od prodaje vina, rakija, ugostiteljskih usluga i maloprodaje u prošloj godini iznad planiranih, pruža snažan podsticaj za dalji napredak kompanije”, dodaje se u saopštenju.

Kada je riječ o investicijama, kompanija je iz sopstvenih izvora opredijelila 1,6 miliona EUR za nabavku opreme i poljoprivredne mehanizacije, kao i podizanje novih i krčenje starih zasada, što je više nego duplo veći nivo investicija u odnosu na 2022.

“Ukupni rashodi su u prošloj godini bili na nivou od 35,6 miliona EUR i šest odsto su veći u odnosu na 2022, kako je poslovnim planom i predviđeno, uzimajući u obzir makro i mikro ekonomske faktore”, rekli su iz kompanije.

U strukturi troškova, najveći rast bilježe troškovi nabavke repromaterijala i energije, koji su za preko 2,5 miliona EUR veći u odnosu na 2022.

“Ovaj iznos troškova je previđen i očekivan, s obzirom na rast nabavnih cijena flaša i zaštitnih sredstava”, dodali su iz kompanije.

Troškovi bruto zarada u prošloj godini su osam odsto veći u odnosu na 2022, prvenstveno kao rezultat dogovora rukovodstva kompanije sa Sindikatom, kako bi se postepeno vratili na obračune iz vremena prije uvođenja restriktivnih mjera štednje, i na taj način amortizovali značajne inflatorne udare u prethodnom periodu, ali i rasta troškova prevoza i ishrane radnika tokom prošle godine.

U poređenju sa troškovima iz 2019, oni su preko tri miliona EUR manji u prošloj godini.

Iz Plantaža su saopštili da je u prošloj godini evidentno i značajno smanjenje obaveza prema dobavljačima u iznosu od milion EUR i kreditnim institucijama od dva miliona EUR, što predstavlja značajan faktor koji pozitivno utiče na finansijsku stabilnost i operativnu efikasnost kompanije.

U kumulativnom, obaveze na 31. decembar prošle godine, uz izuzete odložene poreske obaveze, su manje 2,7 miliona EUR u odnosu na ukupne obaveze na kraju 2022.

“U prošloj godini ostvaren je negativan poslovni rezultat u iznosu od pet miliona EUR, prije oporezivanja. Na ovakav rezultat značajno je uticalo, između ostalog, smanjenje vrijednosti zaliha, uslovljeno najviše manjom proizvodnjom iz prethodnih berbi uz veću realizaciju flaširanih proizvoda na tržištu, kao i povećanje troškova materijala i energije za preko 2,5 miliona EUR u odnosu na 2022”, rekli su iz Plantaža.

Kako su dodali, ako se uzme u obzir da je za 2021. godinu poslovni rezultat bio negativan u iznosu od 20 miliona EUR, postignuti rezultati ukazuju na jasnu posvećenost i angažovanje uprave u postizanju finasijske stabilnosti i poboljšanja performansi poslovanja.

“Ostvareni rezultati, kao i brojne inicijative koje smo preduzeli u prethodnom periodu, doveli su značajnih pozitivnih efekata po kompaniju i predstavljaju dobar osnov i temelj budućeg razvoja. Ove tvrdnje najbolje potrkijepljuje i pokazatelj uspješnosti poslovanja, gdje je nakon četiri godine zabilježen pozitivan EBITDA rezultat u iznosu od preko 800 hiljada EUR“, poručili su predstavnici kompanije.

Oni su napomenuli i da je kompanija u prethodnom periodu, nakon rada na konsolidaciji i sređivanju bilansa, i urađene reprocjene vrijednosti stalne imovine na dan 31. decembar 2021, već drugi put zaredom dobila pozitivno mišljenje revizije za finansijske izvještaje.

“Nakon pozitivnog mišljenja za izvještaje za 2021, pozitivno mišljenje je dato i na finansijske izvještaje za 2022, a isto se očekuje i za izvještaj za prošlu godinu. Pozitivno mišljenje revizije vraća povjerenje akcionara i poslovnih partnera u kompaniju”, zaključili su iz Plantaža.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije