fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavak projekta edukacije učenika o važnosti poreskog sistema

Nastavak projekta edukacije učenika o važnosti poreskog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je organizovala edukativna predavanja u bjelopoljskoj Gimnaziji „Miloje Dobrašinović“ i Srednjoj ekonomskoj školi Bijelo Polje, u cilju povećavanja svijesti učenika o važnosti plaćanja poreza.

Edukativna predavanja su organizovana u okviru projekta edukacije u školama, uz saglasnost Ministarstva prosvjete i pozitivno mišljenje Zavoda za školstvo.

Iz PU je saopšteno da će tokom ove školske godine biti obuhvaćeni učenici završnih razreda u 14 osnovnih i 12 srednjih škola.

Tokom edukativnih predavanja prilagođenim ciljnom uzrastu djece učenici imaju priliku da se upoznaju sa osnovama poreskog sistema, kao i načinu raspodjele poreskih prihoda za finansiranje potreba građana i društva u cijelini, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, bezbjednost i odbrana, čime se gradi svijest djece, kao budućih poreskih obveznika, o značaju dobrovoljnog poštovanja poreskih obaveza.

PU će, osim osnovnih i srednjih škola, u okviru projekta edukacije djece i omladine tokom ove godine uspostaviti bližu saradnju i sa visokoškolskim institucijama, u prvom redu Pravnim i Ekonomskim fakultetom u Podgorici, u cilju približavanja poreske prakse i crnogorskim studentima koji se pripremaju za rad u privredi.

Edukacija djece i omladine realizuje se u okviru proaktivnog pristupa PU kojim se promoviše dobrovoljno poštovanje poreskih propisa, a na osnovu iskustava i dobre prakse zemalja Evropske unije (EU) koje prepoznaju značaj i efikasnost građenja svijesti o značaju plaćanja poreza od malena.

“Ovim projektom, koji se realizuje već niz godina, do sada je obuhvaćeno preko 140 osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, a prezentacije su održane za preko sedam hiljada učenika”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije