fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNastavak podrške Vlade izgradnji seoske infrastrukture u Šavniku

Nastavak podrške Vlade izgradnji seoske infrastrukture u Šavniku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je i ove godine, u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD), nastavilo sa ulaganjem značajnih sredstava u poboljšanje ruralne infrastrukture u Opštini Šavnik, što bi trebalo da doprinese unapređenju kvaliteta života.

Iz Ministarstva su kazali da je u toku asfaltiranje 7,7 kilometara u Mjesnoj zajednici (MZ) Duži, vrijednosti oko 360 hiljada EUR, i to dvije dionice – u selu Dubrovsko dužine 4,4 kilometra i u selu Duži dužine 3,3 kilometra.

„To ima veliki značaj, kako sa aspekta doprinosa razvoju poljoprivrede, tako i razvoja turizma u Opštini Šavnik“, navodi se u saopštenju.

Unapređenjem putne infrastrukture, uz prirodne i ambijentalne uslove, posebno imajući u vidu da se sela Duži i Dubrovsko nalaze na padinama zaštićenog područja Park prirode Dragišnica i Komarnica, otvaraju se mogućnosti za razvoj ruralnog turizma, što će u paralelnom razvoju sa poljoprivredom doprinijeti jačanju ekonomskog razvoja Opštine Šavnik.

„Osim navedenog, modernizacija ovog putnog pravca, u krajnjem će doprinijeti jačanju saobraćajne povezanosti opština Plužine i Šavnik“, rekli su iz Ministarstva.

Kroz Projekat razvoja ruralnih područja, koji Vlada realizuje sa IFAD-om, do sada je asfaltirano 2,7 kilometara seoskih puteva u dvije MZ – Bare dva kilometra i Boan dvije dionice ukupne dužine 700 metara.

„Uključujući protekle dvije godine, pored 10,4 kilometara seoskih puteva vrijednosti od preko 600 hiljada EUR, Ministarstvo je samo kroz ovaj projekat, u saradnji sa Opštinom Šavnik, uložilo sredstva i u dvije investicije za vodosnabdijevanje u MZ Bijela, vrijednosti od skoro 200 hiljada EUR, što čini ukupna ulaganja od preko 800 hiljada EUR u razvoj ruralne infrastrukture u proteklom periodu u Opštini Šavnik“, precizirali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, ovi infrastrukturni projekti, uz izdašne mjere bespovratne podrške Ministarstva vrijednim domaćinima i preduzetnicima, doprinijeće daljem razvoju poljoprivrede i unapređenju kvaliteta života u Šavniku.

Najčitanije