fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNapredak dva mjesta u izvještaju o ekonomskim slobodama

Napredak dva mjesta u izvještaju o ekonomskim slobodama

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je u ovogodišnjem izvještaju o ekonomskim slobodama svijeta Frejzer /Fraser/ instituta napredovala dva mjesta i zauzela 80. poziciju među ukupno 162 zemlje.

Crna Gora je u prošlogodišnjem izvještaju zauzimala 82. mjesto, uz rezultat od 6,86.

U ovogodišnjem izvještaju, koji se bazira na podacima iz 2018. godine, prosječna ocjena Crne Gore je 6,94.

Na sajtu Ministartva finansija navodi se da je poboljšanje ukupne pozicije Crne Gore posljedica boljih pojedinačnih ocjena u oblasti pravne regulative i poštovanja imovinskih prava, koja cijeni indikatore kao što su nezavisnost sudstva, nepristrasnost sudova, zaštitu imovinskih prava i pouzdanost policije.

“U svakom od navedenih indikatora bilježimo poboljšanje ocjene”, navodi se u saopštenju.

Dodatno, Crna Gora bilježi visoke ocjene u oblastima zdravlja novca i slobode međunarodne trgovine, oko osam, i regulacije oko sedam.

“Oblast zdravlja novca tretira pitanja stope inflacije, slobode posjedovanja računa u stranoj valuti, oblast međunarodne trgovine tretira pitanja carinskih stopa i slobode kretanja kapitala, dok oblast regulacija obuhvata pitanja tržišta rada, bankarskog tržišta i regulacije preduzeća”, objasnili su iz Ministarstva.

Crna Gora je, kako se zaključuje, najlošije ocijenjena u indikatoru državnih investicija zbog investicija u infrastrukturu.

Najčitanije