fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNapetosti između Ukrajine i Rusije podigle cijene nafte

Napetosti između Ukrajine i Rusije podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 90 USD, dotaknuvši nakratko najvišu vrijednost od 2014. godine, podstaknute oskudnim snabdijevanjem i geopolitičkim napetostima u Evropi i na Bliskom istoku.

Na londonskom tržištu cijena barela je u popodnevnoj trgovini porasla 1,37 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 89,57 USD. Nakratko je dotakla i 89,6 USD, najvišu vrijednost od oktobra 2014.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,13 USD višoj cijeni, od 86,73 USD, prenosi Hina.

Američki predsjednik Joe Biden kazao je u utorak da će, ako Rusija napadne Ukrajinu, razmotriti mogućnost uvođenja sankcija predsjedniku Vladimiru Putinu.

Nemirno je i na Bliskom istoku gdje su jemenski Huti u ponedjeljak izveli raketni napad na bazu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Zabrinutost zbog mogućih poremećaja u snabdijevanju s Bliskog istoka i iz Rusije potpiruje špekulacije s rastom cijena na tržištu nafte”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Naglašavajući gotovo izjednačenu ponudu i potražnju, sedmični izvještaj Američkog instituta za naftu (API) pokazao je u utorak pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici za 872 hiljade barela, rekli su tržišni izvori.

Investitori će s pažnjom pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih partnera, najavljen za 2. februar, budući da će na dnevnom redu ponovo biti povećanje proizvodnje.

OPEC+ postupno je ublažavao rekordna ograničenja u snabdijevanju iz 2020. godine, podižući iz mjeseca u mjesec planirani nivo proizvodnje za 400 hiljada barela dnevno, iako je stvarno povećanje bilo skromnije budući da su neke zemlje imale teškoća s dostizanjem odobrenih kvota.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je cijena barela korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 87,35 USD, što znači da je pojeftinio 63 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije