fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaknada za nezaposlene povećana na oko 89 eura

Naknada za nezaposlene povećana na oko 89 eura

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nezaposlenim osobama koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), nakon povećanja minimalne zarade na 222 EUR, mjesečna naknada po osnovu nezaposlenosti uvećana je sa 77,2 na 88,8 EUR.

Predlogom rebalansa ovogodišnjeg budžeta, koji je u skupštinskoj proceduri, ZZZ će dobiti dodatna četiri miliona EUR u budžetu zbog uvećanja izdvajanja za nadoknade nezaposlenim osobama i povećanja subvencija za zapošljavanje osoba sa inavliditetom, pišu Vijesti.

Pomoćnik direketora ZZZ Isad Kurpejović Vijestima je kazao da novčana naknada za vrijeme nezaposlenosti za korisnike koji su ostvarili to
pravo iznosi 40 odsto od minimalne zarade

“Na iznos novčane naknade obračunavaju se doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i zdravstveno osiguranje. Nakon prestanka radnog odnosa nezaposlena osoba ima pravo, po osnovu osiguranja od nezaposlenosti, na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti pod određenim uslovima“, rekao je on.

Kurpejović je naveo da su uslovi za ostvarivanje tog prava predviđeni Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

„Pravo na novčanu naknadu stiče nezaposleno lice – osiguranik koji prije prestanka radnog odnosa ima staž osiguranja od najmanje devet mjeseci neprekidno ili sa prekidima u posljednjih 18 mjeseci, kojem je radni odnos prestao bez njegove saglasnosti ili krivice i ako se prijavi Zavodu i podnese zahtjev u zakonom propisanom roku”, objasnio je on.

Kurpejović je dodao da je prethodno ostvarena dužina staža osiguranja osnovni kriterijum za utvrđivanje perioda za koje vrijeme nezaposlenoj osobi, nakon prestanka radnog odnosa, pripada novčana naknada.

„Minimalni period za koji se vrši isplata novčane naknade je tri mjeseca – za osiguranike sa stažom osiguranja od devet mjeseci do pet godina, a maksimalni 12 mjeseci – za osiguranike od 25 do 35 godina staža osiguranja, precizirao je on.

Kako je naveo Kurpejović, izuzetak čini nezaposlena osoba, koja ima više od 35 godina staža osiguranja, kojoj pravo na novčanu naknadu traje do ponovnog zaposlenja, odnosno do ispunjavanja uslova u pogledu starosne granice ili staža osiguranja za ostvarivanje prava na starosnu penziju, u skladu sa posebnim zakonom.

On je dodao da se subvencija za zapošljavanje osoba sa invaliditetom isplaćuje iz sredstava Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

“Kad poslodavac ostvari pravo na subvenciju zarade, shodno ugovoru o dodjeli subvencije u obavezi je da do kraja tekućeg mjeseca Fondu dostavi dokaze o isplati zarade zaposlenoj osobi sa invaliditetom i uplati doprinosa za prethodni mjesec. Na osnovu tih dokaza obračunava se subvencija zarade u onom procentu koji je propisan rješenjem o priznavanju ovog prava poslodavcu,” kazao je Kurpejović.

Najčitanije