fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajlošije prvo polugodište od 1970. godine

Najlošije prvo polugodište od 1970. godine

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, pa su berzanski indeksi završili u minusu i na mjesečnom i na kvartalnom nivou, dok su u cijelom prvom polugodištu zabilježili najveći pad u više od 50 godina.

Dow Jones je oslabio 0,82 odsto na 30.775 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,88 odsto na 3.785 bodova, a Nasdaq 1,33 odsto na 11.028 bodova, prenosi Hrportfolio.

Tako je jun završen u sumornom raspoloženju. Sva tri indeksa zabilježila su pad i u cijelom drugom tromjesečju, a dva kvartala uzastopnog pada S&P 500 i Dow indeksa ne pamte se od 2015. godine.

U cijelom prvom polugodištu Dow Jones je potonuo više od 15 odsto, S&P 500 više od 20 odsto, a Nasdaq indeks gotovo 30 odsto.

To je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962, a za Nasdaq najgore otkako postoji.

U prvim danima ove godine indeksi su dostizali rekordne nivoe, kao i lani, zahvaljujući oporavku ekonomije od koronakrize, ali ubrzo se smjer tržišta preokrenuo zbog širenja omikron varijante koronavirusa.

Potom je uslijedila ruska invazija na Ukrajinu, što je poremetilo tržište energentima, sirovinama i hranom te tako dodatno podstaklo rast ionako već visoke inflacije.

Kako je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla najviše nivoe u 40 godina, Fed je odgovorio agresivnim povećanjem kamatnih stopa, a to su učinile ili najavile i mnoge druge centralne banke u svijetu.

Zbog toga će se, dakako, usporiti rast svjetske ekonomije, a moguća je i recesija.

U prvom je tromjesečju američka ekonomija pala na kvartalnom nivou, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nijesu sjajni.

U četvrtak su objavljeni podaci ukazali na blagi pad raspoloživog dohotka u SAD-u, slabljenje potrošnje, i dalje visoku inflacije te blagi rast nezaposlenosti.

I na evropskim berzama su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,96 odsto na 7.169 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,69 odsto na 12.783 boda, a pariski CAC 1,8 odsto na 5.922 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...