fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajavljuju protest u Podgorici

Najavljuju protest u Podgorici

Bar, (MINA-BUSINESS) – Auto-taksi preduzetnici će 7. decembra održati protest u Podgorici, kada će obići centralu Uprave prihoda i carina, Ministarstvo finansija i Vladu i tražiti hitna rješenja za izlazak iz, kako su kazali, katastrofalnog stanja.

Predsjednik Strukovnog sindikata taksista Crne Gore, Borislav Pavlović kazao je da dvije decenije traje haos na tržištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju, prenosi Dan.

Kako je naveo, taj haos je izazvan hroničnim neradom nadležnih institucija koje su zadužene za sprovođenje zakonskih propisa u ovoj djelatnosti, a koji je, prema njegovim riječima, dobio pandemijske razmjere.

“Posebno poglavlje u favorizovanju sive ekonomije u djelatnosti prevoza putnika u drumskom saobraćaju zauzimaju Uprava za inspekcijske poslove i Uprava prihoda i carina – bivša Poreska uprava, čiji su službenici dugogodišnjim neradom i selektivnim primjenjivanjem zakonskih propisa doveli na ivicu egzistencije sve one koji legalno obavljaju djelatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju, a posebno auto-taksi preduzetnike, gdje nelojalna konkurencija cvjeta i rapidno raste, naročito tokom ljetnje turističke sezone”, kazao je Pavlović.

On smatra da je najbolji dokaz za to i protekla ljetnja turistička sezona, tokom koje se prevozom putnika nije bavio samo onaj ko nije htio.

Kako je dodao, lokalni organi na nivou cijele države su sve uradili, i nažalost još rade, kako bi se ugasilo auto-taksi preduzetništvo.

“Licence za taksi prevoz se u nekim opštinama izdaju netransparentno i po ko zna kojim aršinima i pravilima, za auto-taksi parking se naplaćuju relativno visoke naknade (primjer iz Budve, 300 EUR na godišnjem nivou), a nema dovoljno obilježenih taksi parking mjesta”, rekao je Pavlović.

On tvrdi da lokalne komunalne policije i inspekcije dugi niz godina ne rade svoj posao.

“Osim naših državljana, prevoz putnika vrše i strani državljani, koji su veoma dobro organizovani, pa putem društvenih mreža i raznih nelegalnih aplikacija nude nelegalan prevoz putnika na svim destinacijama, a nadležni ćute i žmure”, kazao je Pavlović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA. Kompletna informacija dostupna je korisnicima na...