fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNajavljena snažnija regionalna saradnja u oblasti supervizije banaka

Najavljena snažnija regionalna saradnja u oblasti supervizije banaka

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kvalitetna, neselektivna i depolitizovana supervizija banaka garant je stabilnosti i zdravlja bankarskog sektora, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Centralne banke (CBCG), agencija za bankarstvo Republike Srpske i Bosne i Hercegovine (BIH) i Narodne banke Srbije.

Na sastanku guvernera Radoja Žugića i direktora Sektora za kontrolu CBCG, Dejana Vujačića sa direktorom Agencije za bankarstvo Republike Srpske, Srđanom Šuputom, pomoćnikom direktora Agencije za bankarstvo BiH, Admilom Nukićem i generalnim direktorom Sektora za kontrolu poslovanja banaka u Narodnoj banci Srbije, Darkom Stamenkovićem, bilo je riječi o mogućnostima produbljivanja regionalne saradnje između institucija zaduženih za superviziju banaka, kroz razmjenu znanja i iskustava.

“Sagovornici su se saglasili da je neophodno kontinuirano snažiti kapacitete u oblasti supervizije, zbog značaja koji ova funkcija ima u kontekstu očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i posredno čitave ekonomije”, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG je saopšteno da je potreba stalnog unapređivanja kvaliteta rada supervizije posebno naglašena u aktuelnim okolnostima rasprostranjenih geopolitičkih, ekonomskih i finansijskih izazova.

Povod posjete predstavnika institucija zaduženih za superviziju banaka Crnoj Gori je dvodnevni regionalni panel pod nazivom Iskustva i izazovi supervizije koji je organizovala CBCG, a tokom koga će se raspravljati o ključnim pitanjima u vezi sa nadzorom nad poslovanjem banaka.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije