fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNajavljena 44 miliona EUR investicija u mrežu

Najavljena 44 miliona EUR investicija u mrežu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržište elektronskih komunikacija u Crnoj Gori se i tokom prošle godine intenzivno razvijalo, čemu je doprinio stabilan i predvidiv regulatorni okvir, saopštili su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Najveći operatori elektronskih komunikacija su nastavili sa ulaganjima u razvoj mreža, što je osnova za razvoj i pružanje savremenih, kvalitetnih i sigurnih servisa. Svi veći operatori sproveli su migraciju svojih elektronskih komunikacionih mreža prema takozvanom All-IP okruženju, tako da preko jedinstvene IP mreže mogu pružati usluge prenosa glasa, podataka i distribucije AVM (audio-vizuelnih medijskih) sadržaja”, rekli su Pobjedi iz EKIP-a.

Oni su naveli da su operateri u posljednjih deset godina uložili 650 miliona EUR.

“Odnos ukupnih investicija operatora i ukupnih prihoda sektora u prethodnih deset godina je u prosjeku preko 28 odsto i izuzetno je visok, imajući u vidu da je taj odnos u EU oko 13 odsto”, rekli su iz EKIP-a.

Oni su dodali da trenutno nemaju precizne podatke o ulaganjima operatora u prošloj godini, te da su planovi bili oko 65 miliona EUR.

“Imajući u vidu potrebu za daljim razvojem 4G mreža i ubrzani razvoj 5G mreža očekuju se nova ulaganja, pa je procjena, na osnovu podataka dobijenih od operatora, da će u ovoj godini iznos investicija u sektor elektronskih komunikacija biti 44 miliona EUR”, saopštili su iz EKIP-a.

Višegodišnji trend visokih investicija u sektoru elektronskih komunikacija potvrđuje, kako su naveli, činjenicu da Crna Gora ima stabilan i predvidiv pravni i regulatorni okvir, koji je stvorio jednake uslove za sve učesnike na tržištu.

Istraživanja pokazuju da je generalni nivo zadovoljstva korisnika kvalitetom elektronskih komunikacionih usluga od 85,2 do 87,9 odsto, dok se stepen zadovoljstva korisnika cijenama kreće od 67,7 do 77,1 odsto, u zavisnosti od vrste usluge.

“Dakle, i ti statistički pokazatelji ukazuju na kontinuirani razvoj tehnologija geografske i ekonomske dostupnosti najmodernijih servisa i njihovog korišćenja od građana”, rekli su iz EKIP-a.

Oni su podsjetili da je prošle godine uspješno završena aukcija spektra u kojoj su postojećim mobilnim operatorima dodijeljeni radio-frekvencijski resursi iz opsega 700 MHz i 3,6 GHz, koji su prepoznati kao pionirski 5G opsezi.

“U tom postupku pobjednici aukcije spektra (Crnogorski Telekom, One i M:tel) su, shodno odluci EKIP-a, u državni budžet uplatili 8,83 miliona EUR. U odnosu na početne cijene, tokom aukcije spektra, postignuto je uvećanje jednokratne naknade u iznosu od skoro 1,1 milion EUR ili 14 odsto”, kazali su iz EKIP-a.

Oni su podsjetili da je na sjednici Vlade u februru prošle godine ocijenjeno da je postignuti rezultat premašio očekivanja, što je još jedna potvrda ekspertskog znanja i profesionalnog rada EKIP-a.

Iz Agencije su naveli da je Crna Gora za sada jedina u regionu uspješno sprovela aukciju u kojoj su dodijeljeni radio-frekvencijski resursi iz opsega 700 MHz i 3,6 GHz.

Predstavnici EKIP-a su najavili da će, kao i prethodnih godina, i u ovoj posebnu pažnju posvetiti zaštiti prava i interesa korisnika elektronskih komunikacionih i poštanskih usluga.

Tokom 2022. godine EKIP-u su podnijete 332 žalbe, a prošle godine 315.

“Kada se broj žalbi, podnijetih EKIP-u, uporedi sa ukupnim brojem korisnika elektronskih komunikacionih usluga i podnijetih prigovora kod operatora javnih elektronskih komunikacionih usluga po svim osnovama, zaključuje se da se izuzetno mali procenat ukupnog broja korisnika žalio na postupanje operatora”, naveli su iz EKIP-a.

Rezultati istraživanja iz prošle godine pokazala su da je kvalitetom usluga fiksne telefonije zadovoljno 86,3 odsto korisnika, mobilne 85,8 odsto, pristupa internetu 87,9, a uslugom provajdera TV programa 85,2 odsto.

“Imajući u vidu te podatke možemo zaključiti da su prava korisnika elektronskih komunikacionih usluga obezbijeđena visokim stepenom zaštite”, zaključili su iz EKIP-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije