fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u pronalazak vakcine podržala indekse

Nada u pronalazak vakcine podržala indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINES) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijena vakcina protiv koronavirusa i jer je banka Goldman Sachs izvijestila o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Dow Jones indeks porastao je 0,85 odsto na 26.870 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,91 odsto na 3.226 poena, a Nasdaq 0,59 odsto na 10.550 bodova, prenosi Hina.

Rast tih indeksa drugi dan uzastopno zahvaljuje se najavi američke američke farmaceutske kompanije Moderna da krajem mjeseca počinje sa završnim kliničkim ispitivanjima za vakcinu protiv koronavirusa.

To je podsaklo nadu da će uskoro biti razvijena vakcina, pa su ulagači ignorisali vijesti o daljem snažnom rastu broja oboljelih i umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Cijena dionice Moderne skočila je skoro sedam odsto.

„Vijest iz Moderne podsjetila je ulagače da pandemija neće trajati vječno i da se vidi svjetlo na kraju tunela. Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica u sektorima koji su najosjetljiviji na ekonomska kretanja”, kazao je strateg u firmi Inverness Counsel, Tim Ghriskey.

Ulagače je ohrabrio i izvještaj američke centralne banke, Federelne rezerve (Fed), koji je pokazao da su aktivnosti u ekonomiji na početku jula porasle, jer mnoge savezne države popuštaju restriktivne mjere.

Među najvećim dobitnicima bio je u srijedu bankarski sektor, koji je u prosjeku porastao 2,9 odsto.

To se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima Goldman Sachsa u drugom tromjesečju, pa je cijena dionice te investicione banke porasla 1,4 odsto.

Dionice Morgan Stanleya i Bank of America poskupile su oko dva odsto, jer se ulagači nadaju da će i te banke objaviti bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekuje.

Kao i proteklih dana, Nasdaq indeks porastao je sporije nego S&P 500, što je posljedica korekcije cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Microsoft i Netflix, nakon što su nedavno dostigle najviši nivo u istoriji.

Sada je S&P 500 udaljen od svog rekordnog nivoa, dosegnutog krajem februara, oko pet odsto jer nakon oštrog pada u martu zbog koronakrize posljednjih mjeseci snažno raste zahvaljujući ogromnim monetarnim i fiskalnim podsticajima američkih vlasti.

I na evropskim berzama su cijene dionica u srijedu porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,83 odsto na 6.292 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,84 odsto na 12.930 bodova, a pariski CAC 2,03 odsto, na 5.108 bodova.

Najčitanije