fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNabavkom robota za mužu krava osavremenili farmu

Nabavkom robota za mužu krava osavremenili farmu

Danilovgrad, (MINA-BUSINESS) – Vlasnica najsavremenije farme krava, Tanja Iković, uspjela je da u prethodnih sedam godina, sredstvima Investiciono-razvojnog fonda (IRF), obezbijedi svu potrebnu mehanizaciju i jedina u Crnoj Gori nabavi robota za mužu, što je otvorilo prostor za dodatna ulaganja.

Iković, koja živi u Nikšiću, nosilac je poljoprivrednog gazdinstva u Danilovgradu, koje uspješno vodi uz pomoć članova svoje porodice od 2014. godine.

Ona je agenciji Mina-business kazala da su im sredstva IRF-a, preko IPARD kreditne linije, značajno pomogla u tome da svoju farmu učine najsavremenijom u Crnoj Gori, jer jedini u državi imaju robota za mužu krava.

IRF je za posebnu ciljnu grupu poljoprivrednih proizvođača i preduzeća koja učestvuju u programu grant šema IPARD Ministarstva poljoprivrede, definisao stimulativne uslove finansiranja.

robot za mužu
foto: IRF

„Sredstva od IRF-a smo uzimali za unapređenje našeg biznisa. Prvo za opremu u startu za krave i junice, kao i za opremu za mužu. Kasnije smo uzimali opet za neku mehanizaciju i uređenje ekonomskog dvorišta, kao i za nabavku robota za mužu krava“, rekla je Iković.

Ona je objasnila da su robot za mužu mogli da koriste zato što jedini u Crnoj Gori imaju slobodan sistem držanja krava, jer on za druge sisteme ne može da se upotrijebi.

„Sredstva od IRF-a smo dobili dosta povoljnije nego kod komercijalnih banaka“, navela je Iković.

robot za mužu
foto: IRF

Njoj su u prethodnih sedam godina odobrena četiri kreditna aranžmana od IRF-a u ukupnom iznosu od oko 385 hiljada EUR. Sredstva su uzimali 2014, 2016, 2020. i prošle godine.

Iković je kazala da posluju kao poljoprivredno gazdinstvo, čiji je ona nosilac, i da su svi familijarno zaposleni na farmi.

„Po potrebi, kad je sjetva i žetva, angažujemo nekoga, ali uglavnom sve sami radimo“, rekla je Iković.

Ona je najavila da planiraju dalju modernizaciju farme.

„Do kraja godine treba novi IPARD da se raspiše, pokušaćemo da apliciramo, nedostaje nam neka vrlo bitna mehanizacia. Nadamo se, uz podršku IRF-a, da ćemo moći i to da da realizujemo. Do sada smo uredno vraćali sve kredite i nadamo se da ćemo ubuduće nastaviti tu saradnju“, poručila je Iković.

Ona je dodala da bi IRF preporučila svakome ko kreće u biznis.

„Moramo biti svjesni da niko neće da ponudi novac na lijepe oči. Moramo svi imati nekakve garancije. Te procedure su takve kakve su, i to funkcioniše, i najpovoljnije su pare na crnogorskom tržištu kod IRF-a“, tvrdi Iković.

Govoreći o potencijalu ženskog preduzetništva u Crnoj Gori, s obzirom na to da je i sama nosilac poljoprivrednog gazdinstva, Iković je navela da su žene sposobnije od muškaraca, jer manje rizikuju, a sa druge strane vode računa o djeci, imanju i svemu ostalom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije