fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNa Wall Street-u novi rekordi

Na Wall Street-u novi rekordi

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je ove sedmice S&P 500 indeks dostigao rekordnu vrijednost, kao i Nasdaq, najviše zahvaljujući rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su evropski ulagači bili oprezniji.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,1 odsto na 39.087 bodova, no S&P 500 porastao je 0,95 odsto na 5.137 poena, a Nasdaq indeks 1,7 odsto na 16.274 boda.

Na početku sedmice ulagači su bili na oprezu, jer nijesu željeli da rizikuju uoči novog izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), pa su indeksi stagnirali.

Novi podaci o inflaciji bili su u skladu s očekivanjima, prenosi Hina.

U januaru je indeks cijena za ličnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao 0,3 odsto na mjesečnom i 2,4 odsto na godišnjem nivou.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka centralna banka mogla početi da smanjuje kamatne stope u junu, dok čelnici Federalnih rezervi (Fed) poručuju da nema razloga žuriti s snižavanjem kamata.

Najviše zahvaljujući euforiji u vezi sa razvojem vještačke inteligencije, nove rekordne vrijednosti S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli su krajem sedmice, jer su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tom sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica naniže.

A na evropskim berzama trgovalo se opreznije.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 odsto na 7.682 boda, a pariski CAC 0,4 odsto na 7.934 poena. Frankfurtski DAX skočio je 1,8 odsto na 17.735 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...