fbpx
10.9 C
Podgorica
October 6, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessNa računu EPCG 38,7 miliona EUR

Na računu EPCG 38,7 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na računima Elektroprivrede 23. oktobra je bilo 38,76 miliona EUR, dok je nova uprava u trenutku preuzimanja kompanije 24. marta zatekla na računima tog preduzeća 62,7 miliona EUR, saopšteno je iz te državne elektroenergetske kompanije.

Predsjednik Odbora direktora EPCG je Milutin Đukanović, a izvršni direktor je Nikola Rovčanin.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) i Rudnika uglja, koje su dio EPCG grupe, Pobjeda nije dobila odgovore na pitanja koliko je novca novi menadžment ovih kompanija zatekao na računima u trenutku preuzimanja funkcija i kakvo je stanje trenutno.

EPCG je vlasnik ove dvije kompanije. Izvršni direktor CEDIS-a je Vladimir Čađenović, a predsjednik borda Rajko Radošević.

Izvršni direktor Rudnika je Milan Lekić, dok je na čelu Odbora direktora pljevaljske kompanije Dušan Janjušević.

Bivša ministarka ekonomije Dragica Sekulić je nedavno saopštila da su nova rukovodstva grupe – EPCG, CEDIS-a i Rudnika u trenutku preuzimanja funkcija na računima zatekla ukupno 96 miliona EUR, odnosno da je samo na računu EPCG bilo 85 miliona EUR, plus 50 miliona od EBRD za likvidnost.

“Sredstva EPCG, pored redovnih mjesečnih operativnih i investicionih aktivnosti, trošena su za isplatu dividende akcionarima u bruto iznosu od 30,83 miliona EUR. Ta isplata je obavljena 16. jula. Takođe, troškovi uvoza električne energije u posmatranom periodu su znatno veći od planiranih, te je samo u septembru naša kompanija platila 15,15 miliona EUR po osnovu uvoza energije u avgustu”, kazali su Pobjedi iz EPCG.

Na pitanje što se desilo sa kreditom, ugovorom sa EBRD vrijednim 50 miliona EUR, koji je zaključen prošle godine, iz EPCG su naveli da je taj kredit otkazan.

“Kako je ugovoreni rok za korišćenje kreditnih sredstava istekao 30. aprila ove godine, a uzimajući u obzir činjenicu da do isteka datog roka naša kompanija nije koristila namjenski opredijeljena kreditna sredstva, kredit je istekom navedenog roka automatski otkazan, a troškovi koje je EPCG imala po osnovu rezervisanosti navedenog kredita iznosili su 565,45 hiljada EUR“, rekli su iz EPCG.

Navedena kreditna sredstva bila su namjenski opredijeljena za održavanje likvidnosti usljed neizvjesnih vanrednih okolnosti izazvanih pandemijom kovid-19.

“Sredstva iz navedenog kredita nijesu korišćena i jer u vrijeme njihove raspoloživosti nije postojala potreba za održavanjem tekuće likvidnosti kompanije”, objasnili su iz EPCG.

Iz državne elektroenergetske kompanije saopštili su da je kompanija u prvih osam mjeseci ostvarila pozitivan rezultat poslovanja od 2,99 miliona EUR.

“Taj rezultat je veći za 6,38 miliona EUR ili 213 odsto od ostvarenog rezultata, odnosno gubitka od 3,38 miliona EUR iz uporednog perioda prošle godine”, rekli su iz EPCG.

Oni su dodali da su prihodi za osam mjeseci ove godine ostvareni u iznosu od 230,04 miliona EUR i veći su 31,2 miliona EUR ili 14 odsto od ostvarenih prihoda u uporednom periodu prošle godine. Rashodi su bili 227,04 miliona EUR i veći su 24,84 miliona EUR ili 11 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije