fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoša: Standard građana nije poboljšan

Mugoša: Standard građana nije poboljšan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Do suštinskog poboljšanja životnog standarda u Crnoj Gori, prema Eurostatu, nije došlo, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

“Da se vratimo u činjeničnu, a ne predizbornu realnost. Bajke o značajnoj inflaciji, koja je samo uvezena ili uvozna, odnosno fiktivne realnosti u kojoj, kako kažu kreatori unikatne nove ekonomske misli u Crnoj Gori, na drastični rast cijena u Crnoj Gori ne utiče administrativna ekonomija nove vlasti, odnosno ekonomija rasta potrošnje bez rasta produktivnosti, demantuju zvanični podaci evropskih institucija”, naveo je Mugoša komentarišići podatke o standardu građana, inflaciji i programima Evropa sad 1 i 2.

On je ukazao da, prema podacima Eurostata, cijene u Crnoj Gori počinju znatno brže da rastu, u poređenju sa eurozonom, od januara 2022. godine, odnosno od početka primjene programa Evropa sad 1.

Mugoša je saopštio da izvor podataka nijesu političke partije nego Eurostat – statistička kancelarija Evropske zajednice koja objavljuje zvaničnu statistiku Evropske unije (EU) i ostale evropske statistike, odnosno obezbjeđuje uporediv, pouzdan i objektivan pregled evropskih promjena.

„Uz sve ovo, a znamo koliko rast cijena električne energije utiče na rast cijena dobara i usluga, u odnosu na 2019. godinu, cijene električne energije u eurozoni uvećene su u prosjeku 42 odsto, a u Crnoj Gori 2,9 odsto, što još dodatno razliku u inflaciji između Crne Gore i eurozone čini slikovitijom”, naveo je Mugoša.

On je poručio da su efekti Evrope sad 2, koja još podrazumijeva i povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) na smještaj i na hranu u restoranima, uvođenje novih akciza, markiranje goriva i slično, svakom ko se ozbiljnije bavi navedenom problematikom jasni, jer ekonomija ima svoje zakonomjernosti.

Mugoša je kazao da su narativi 450>250, bilbord ekonomija i slično, marketinške matrice koje su legitimne.

“Odlazak u prodavnicu, kod frizera, automehaničara, u kafić i restoran i drugo, govori više od svega navedenog”, zaključio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...