fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoša: Iznos blokiranog duga za godinu porastao preko 125 miliona EUR

Mugoša: Iznos blokiranog duga za godinu porastao preko 125 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iznos duga blokiranih kompanija i preduzetnika je za godinu porastao preko 125 miliona EUR, saopštio je poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša.

„Na kraju septembra je, prema zvaničnim podacima, preko 19 hiljada firmi i preduzetnika bilo u blokadi. U odnosu na septembar prošle godine, taj broj je povećan za 460, a iznos blokiranog duga za preko 125 miliona EUR”, naveo je Mugoša u saopštenju.

On je rekao da je u odnosu na kraj prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika veći za 230, a iznos duga za blizu 80 miliona EUR.

“Navedeni podaci po ko zna koji put govore o tome da je nelikvidnost preduzeća jedan od najozbiljnijih problema crnogorske ekonomije i da je umjesto bajkovitih obećanja neophodno preduzimati konkretne ekonomski i finansijski održive mjere za oporavak izuzetno ranjive crnogorske privrede i jačanje njenog razvojnog potencijala”, smatra Mugoša.

U cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata, osim povoljne kreditne podrške i smanjenja (para)fiskaliteta, Socijaldemokrate, između ostalog, predlažu prelazak na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, primjenu instituta multilateralne kompenzacije, odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više preduzeća i dosljednije primijenjivanje antimonopolske politike.

“Osim toga, predlažemo da informacije o blokadama preduzeća budu online dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa”, zaključio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije