fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMontaža žičare na ski centru Cmiljača

Montaža žičare na ski centru Cmiljača

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montaža nove šestosjedne žičare na planinskom ski centru Cmiljača u Bijelom Polju, koju Vlada finansira sa devet miliona EUR iz kapitalnog budžeta, teče planiranom dinamikom.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da je riječ o modernoj opremi italijanskog proizvođača Leitnera, čije se žičare danas nalaze na mnogim poznatim ski centrima u svijetu.

„Radovi na Cmiljači, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, Uprava javnih radova povjerila je podgoričkoj kompaniji Novi Volvoks“, navodi se u saopštenju.

Projektovani kapacitet žičare je 2,6 hiljada skijaša na sat, a njena dužina je blizu 1,4 kilometra.

„Jedan od zahtjevnijih segmenata ovog projekta je izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka – Latinska kosa – Jasikovac – Cmiljača, ukupne dužine blizu 16 kilometara, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma“, rekli su iz Vlade.

Na dijelu od Jasikovca do vrha Cmiljače trenutno je angažovano nekoliko izvođača.

„Inženjerski tim Uprave javnih radova istovremeno realizuje i projekat izgradnje elektroenergetske infrastrukture za potrebe napajanja buduće žičare u okviru ski kompleksa Cmiljača, a prvi elementi biće završeni do kraja tekuće godine“, dodaje se u saopštenju.

Ugovorom koji je potpisan sa podgoričkom firmom Eminent, precizirana je izgradnja trafostanice 35/10 kilovolti (kV) na lokaciji Majstorovina u Bijelom Polju. Vrijednost te investicije, koju će Vlada takođe finansirati kroz kapitalni budžet, iznosi više od 1,18 miliona EUR.

„Ukupno ulaganje u stavljanje žičare i ski staza u funkciju, kao i izgradnje elektroenergetske, vodovodne infrastrukture i pristupnih saobraćajnica, iznosi oko 23 miliona EUR, a samo ove godine Vlada će izdvojiti više od četiri miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Na području bjelopoljske opštine u toku je i realizacija projekta valorizacije Đalovića pećine, jednog od značajnijih poduhvata u oblasti turizma, ne samo na ovom području, već i u cijeloj Crnoj Gori.

„Vlada će narednih godina sa oko 18 miliona EUR finansirati opremanje i uređenje pećine, izgradnju žičare iznad Đalovića klisure i cjelokupne saobraćajne i druge infrastrukture“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije