fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMoguće odlaganje pune primjene metodologije za još godinu

Moguće odlaganje pune primjene metodologije za još godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Regulatorna agencija za energetiku (RAE) razmatra mogućnost da se puna primjena Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema električne energije odloži za 2020. godinu.

Period do 2020. godine bi, kako je saopšteno na sjednici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG), trebalo da se iskoristi za edukaciju korisnika o benefitima koje će implementacija metodologije donijeti razvoju elektro-energetskog sistema.

Iz PKCG su podsjetili da se metodologija, koju je RAE izradila na osnovu Zakona o energetici, u dijelu raspodjele troškova primjenjuje od 1. januara prošle godine.

Na inicijativu PKCG obračun troškova mrežarine je na osnovu ugovorenih snaga nekoliko puta odlagan.

“Definisani okviri dozvoljenih odstupanja su u cilju postepene optimizacije potreba kupaca, na insistiranje PKCG i privrednika povećani u odnosu na prvobitne i iznose +/-30 odsto”, objasnili su iz PKCG.

Predstavnica RAE, Milica Knežević, saopštila je da ta institucija doprinosi ostvarivanju razvoja sigurnih, pouzdanih i nediskriminatornih sistema orijentisanih na kupca, utvrđuje regulatorno dozvoljene prihode operatora sistema, kao i cijene, rokove i uslove za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije.

“Optimizacijom svojih potreba putem upravljanja energijom odnosno snagom, korisnici mogu izbjeći dodatne troškove za razvoj distributivnog i prenosnog sistema, koje bi snosili”, navela je Knežević.

Ona je, govoreći o metodologiji, kazala da su dozvoljene granice definisane kako bi se korisnicima dalo vrijeme da upoznaju svoje potrebe i unaprijede kvalitet planiranja istih.

Knežević je rekla da primjena metodologije omogućava stabilnije prihode operatora koji ne zavise od obima električne energije isporučene kupcima.

“Broj korisnika priključenih na distributivni sistem, kod kojih se snaga mjeri, je 31. oktobra ove godine iznosio 2,06 hiljada od čega je 53,55 odsto, odnosno 1,1 hiljada korisnika, zaključila ugovor o priključenju sa definisanim ugovorenim snagama”, precizirala je Knežević.

Predstavnik Elektroprivrede (EPCG), Miloš Bigović, smatra da je metodologija prepoznala potrebe operatora distributivnog i elektroprenosnog sistema i ukazala na disproporcije između ostvarene i priključne snage kod korisnika.

“Ako stvarate troškove operatorima, morate ih platiti”, rekao je Bigović.

Predstavnik EPCG, Darko Krivokapić smatra da treba raditi na tome da se korisnici stimulišu da tokom noći najviše troše električnu energiju.

“U ovom trenutku na svim računima imamo višu i nižu tarifu što se tiče energije, ali su mrežne usluge fiksne. Zato smatram da treba uvesti da se mrežna usluga dijeli na tarife”, rekao je Krivokapić.

Iz RAE su objasnili da je mreža specifična, jer ima više fiksnih troškova koji ne zavise od trenutka njenog korišćenja.

Sekretarka Odbora, Lidija Rmuš, saopštila je da bi primjena metodologije mogla povećati troškove pekarske industrije, što bi moglo uticati na rast cijena njihovih proizvoda.

Predstavnici regulatora su objasnili da će pekarska industrija biti u povoljnijem položaju, jer obavlja djelatnost u noćnim satima, odnosno van vršnog opterećenja sistema.

Potpredsjednik PKCG, Ivan Saveljić, smatra da se proces pune implementacije metodologije mora okončati na zadovoljstvo svih – operatora i privrede.

“Komora kroz svoj rad zastupa interese cjelokupne privrede, pa i subjekata elektroenergetskog sistema. Cilj nam je stabilnost sistema, korišćenje njegovih kapaciteta, ali moramo riješiti neka specifična pitanja”, dodao je Saveljić.

Predstavnivi RAE su pozvali privrednike da iskoriste period koji slijedi za edukaciju o benefitima primjene metodologije, kako bi njena puna implementacija počela za godinu.

Predstavnik Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Dragan Laketić, smatra da projektanti često predimenzionišu buduće objekte.

“Posljedica neadekvatnog projektovanja je neracionalan odnos između priključnih i ostvarenih snaga energije, što ima direktan negativan uticaj na proces planiranja i dinamiku realizacije investicija u elektroenergetski sistem”, rekao je Laketić.

Predsjednik Odbora, Luka Jovanović, kazao je da će tokom naredne godine u PKCG biti organizovani skupovi privrednika sa regulatorom, na kojima će se do kraja definisati rješenja kako bi Metodologija mogla da bude u punoj primjeni od 2020. godine.

Najčitanije